28. – Svjetsko prvenstvo u mušičarenju u Novom Zelandu

28. – Svjetsko prvenstvo u mušičarenju u Novom Zelandu

heder-novizelandSvetsko prvenstvo sportskih ribolovaca mušičara (28th FIPS-Mouche World Fly Fishing Championship Rotorua, NZ 2008) je održano od 22. do 30. marta na Novom Zelandu. Učestvovalo je 18 ekipa. To je veliki broj ekipa s obzirom na daljinu Novog Zelanda od “ostatka sveta”.

Ipak smo krenuli, i stigli

Reprezentacija Hrvatske u sastavu Marinko Puškarić, Miroslav Katičić, Ivica Magdić, Petar Đinđić, Boško Barišić i kapetan Milan Kuprešanin otputovala ja na 28. Svjetsko prvenstvo u mušičarenju, koje se ove godine održavalo u Rotorui na Novom Zelandu.

NEW_ZELAND_jezero

Nakon prvog oduševljenja da ćemo vidjeti obećani ribički raj, vrlo brzo smo se spustili na zemlju. Problemi su počeli odmah pri pokušaju dobijanju viza za Novi Zeland i tranzitnih viza za Australiju. Agonija je trajala preko dva mjeseca. Vize smo dobili, doslovno, zadnji dan, pred polijetanje (jedan član tima nije dobio tranzitnu vizu za Australiju, pa je morao mijenjati let). Putovanje je bilo zaista naporno. Relacija Minhen, Dubai, Melbourne. Trajalo je preko 27 sati leta, avionom. Konačno stižemo u Auckland. Imali smo već rezervirani kombi od rent-a-cara i nastavili smo put prema Rotorui, gdje se održavalo prvenstvo. Naše krajnje odredište je bilo, malo mjesto Turangi, koje se nalazi na južnom dijelu jezera Taupo. Nakon duge vožnje od nekoliko stotina kilometara konačno stižemo i smještamo se u naš mali luksuzni lodge. Cijeli taj aražman organizirao nam je jedan od najboljih vodiča na Novom Zelandu, gospodin Frank Schlosser. Kasnije će se vidjeti, da bez dobrog vodiča nema šanse da se vide ljepote ribolovnog raja, a da ti netko ne pokaže najbolja mjesta, najbolje rijeke i kako uoće doći do njih.

NOVIZELAND-na-treningu
Na treningu

Mi smo cijelo vrijeme lovili na Sjevernom otoku. Imali smo namjeru trenirati tjedan dana pred početak prvenstva, iako mnogi kažu da je za velike potočne pastrve, Južni otok ipak bolji. Frank nam je odmah objasnio da sa svijetlim žnorama nemamo nikakvih šanse. Odmah prvo jutro je bilo farbanje svih žnora i predavanje o muhama favoritima u ovom dijelu godine. Naša prva destinacija je bila rijeka svjetskog glasa ,Tongariro. To je ona vrlo brzo opravdala. Ima puno velikih ribe i ima ih u izobilju. Glavni nam je problem bio trganje najlona kod riba srednje veličine cca 40 cm. Dobili smo uputstva o tehnici kako love domaći ribolovci. Nakon ove rijeke, narednih dana, obilazimo rijeke i jezera na kojima ćemo loviti na prvenstvu. Slijedeća destinacija je bila rijeka Whanganui, moćna velika, rijeka i puna velikih riba. Frank nam je ovdje priredio iznenađenje, jer smo na pozicije za ribolov išli turbo čamcem. On ga je vozio po malim plićacima preko šezdeset kilometara na sat, zaista impresivno. Riba ima, ali nam je vrućina pravila probleme, temperatura je negdje oko 30 0C. Slijedećih dana posjećujemo jezero, čak sam mu ime i zaboravio. Frank je sa svojim velikim Toyotinim Land Cruiserom dovezao čamac na kojem smo trenirali i bilo je dosta uspješno, ali nas Frank upozorava da svako jezero ima svoje tajne i moramo se vrlo brzo prilagoditi situaciji, ako mislimo imati neki rezultat. Narednih dana posjećujemo nekoliko malih riječica. Bilo je kao u bajci, riba na sve strane, zaista uživanje. Treniranje je završeno i polako se pripremamo za takmičenje.

reprezentacija-hrvatske-musicarenjeZvanično takmičenje

22.03. počinje. To je dan svečanog otvaranja. Okupljaju se ekipe u hotelu Kingsgate. Prijavljeno je 18 ekipa i četiri pojedinca, iz raznih zemalja (među njima je i Sabahudin Pehadžić iz reprezentacije BiH, koja nije imala pravo nastupa, zbog neuplaćene kotizacije od strane saveza – apsurd). Otvaranje je bilo zaista spektakularno. Novi Zeland je zemlja Maora i oni su nam, na svojstven način, sa puno folklora priredili prekrasnu dobrodošlicu. Slijedeća dva dana počinju službeni treninzi, na jezeru Kuratau i na rijekama Waimakariri i Waihou. Rezultati na treningu su relativno dobri. Lovi se prosječno, ali u odnosu na druge ekipe Češke, Francuske i Slovačke reprezentacije, koje su lovile blizu nas, naši rezultati su bili, dosta skromni.

sektori-novi-zelandKonačno počinje prvenstvo. Rano dizanje, oko 05.45 h, za pojedince koji idu na Whanganui rijeku. Ona je udaljena preko dva sata, od hotela. Na nju ide Petar Đinđić i tamo lovi pet riba. Imao je dosta trganja, a ovdje je svaka riba bogatstvo. Vidim da je nezadovoljan. Zauzima 14. poziciju u svojoj grupi. Ostali dio ekipe se sastaje negdje oko osam sati i imamo odličan rezultat na rijeci Waimakariri. Ondje Ivica Magdić lovi 37 riba i uzima prvo mjesto u grupi. Izvanredan rezultat. Marinko Puškarić na jezeru Otomangakau nije ulovio niti jednu ribu. To je ono čega smo se pribojavali, jezera će biti enigma za nas. Boško Barišić na rijeci Waihou zauzima 14. mjesto sa 13 riba, a Novozelanđanin Llyoyd Struther lovi 35 riba i zauzima prvo mjesto u grupi. Od 10 mjesta pa naviše svi su lovili preko 20 riba.

NOBA72~1 WAIMAKARIRIROTOIRA

Poslije podne ide druga utakmica. Marinko Puškarić ide na jezero Rotorua i opet ne lovi niti jednu ribu, to već miriše na fijasko. Miroslav Katičić ide na Whanganui rijeku i za sat vremena lovi 7 riba i onda počinju problemi sa kupačima, Maorima, i prekida natjecanja. Navečer smo uložili protest. Žiri je protest uvažio i dodijelio mu je još 6 riba, tako da zauzima u grupi 13 mjesto. Na Waihou rijeci Ivica Magdić lovi 16 riba i zauzima 9. mjesto. Dosta dobro, zadovoljan je , iako je izgubio previše riba. To je nenadoknadivo. Boško Barišić na rijeci Waimakariri lovi 10 riba i to mu je dostatno za 13. mjesto. Nakon dvije utakmice, prvog dana, zauzimamo 15. mjesto.

miro-katicic
Miro Katičić

Sutra je drugi dan i puni smo nade da će se stvari krenuti na bolje. Puškarić ide na Whanganui rijeku i lovi 8 riba i to mu donosi tek 15. mjesto u grupi. Magdić na jezeru Otomangakau bilježi svoju prvu nulu i to je kraj njegovom nadanju o nekom dobrom rezultatu. Đinđić na jezeru Rotoira bilježi isto nulu i to je već obeshrabrujuće. Jedino Katičić na rijeci Waimakariri lovi 16 riba i zauzima 9. mjesto. Idemo na 4. utakmicu.

Barišić na rijeci Whanganui lovi 2 ribe i zauzima zadnje mijesto u grupi, Đinđić na jezeru Otomangakau bilježi svoju drugu nulu, Magdić na jezeru Rotoira lovi jednu ribu i zauzima 15. mjesto, a Katičić na Waihou rijeci lovi 7 riba i zauzima 16 mjesto. Rezultat nakon 4. utakmice i mi smo čvrsto na začelju. Zaista deprimirajuće.

Počinje zadnji dan natjecanja i stvari se slažu oko favorita kako smo i pretpostavljali, Česi, Novi Zeland, Francuska …..vidjet ćemo što donose zadnje dvije utkmice.

U sektoru broj 1- Whanganui rijeka ide Magdić i lovi 10 riba i zauzima 10 poziciju, na sektoru 2.-jezero Otamangakau, Barišić lovi dvije ribe i zaizima 12 mjesto u grupi, na sektoru 3. jezero Otomangakau, Katičić nema niti jedne ribe, Puškarić u sektoru 4.- Waihou rijeci lovi vrlo slabo i ima samo jednu ribu i zauzima 18 mjesto. U sektoru 5.- rijeka Waimakariri, Đinđić lovi deset riba i zauzima 7. mjesto. Nakon pete utakmice i dalje smo na zadnjem mjestu.

Počinje zadnja utakmice. U sektoru 2.- Otamangakau jezero, Katičić lovi jednu ribu i zauzima 13. mjesto u grupi, na sektoru 3.- Rotoaira jezero, Barišić jednu ribu i zauzuma 10. mjesto. U sektoru 4.- rijeka Waihou Đinđić lovi 6 riba i zauzima 9 mjesto. U sektoru 6.- Waimakariri rijeka , Puškarić lovi 7 riba i zauzima 12. mjesto u grupi.

Nakon 6 utakmica mi smo zauzeli 18. (zadnje mjesto).

 Ekipni rezultati su:

1. Češka Republika
2. Novi Zeland
3. Francuska

Pojedinačni rezultati:

1. Martin Droz – Češka Republika
2. Julien Daguillanes – Francuska
3. Tomas Starychfojtu – Češka Republika

…..

50. Ivica Magdić – Hrvatska
79. Boško Barišić – Hrvatska
83. Petar Đinđić – Hrvatska
84. Miroslav Katičić – Hrvatska
94. Marinko Puškarić – Hrvatska

milan-kupresanin-novi-zeland
Selektor Milan Kuprešanin – Hrvatska

Zaključak je da su ovi rezultati prava slika stanja u svjetskim relacijama. U svijetu nema improvizacija i sve je rezultat timskog rada. Naš rezultat je adekvatan uloženom radu i zalaganju. Jedan od glavnih uzroka lošeg plasmana je katastrofalan ribolov na jezerima.

Kuprešanin Milan

prisivka-novi-zelandU posebnom okviru:

Na 28. svjetskom prvenstvu u flyfishing-u na Novom Zelandu, takmičari BiH su doživjeli šok i neugodnosti. Nije im dozvoljen nastup, korišćenje himne i zastave, jer Savez nije izvršio uplatu kotizacije za takmičenje – opstrukcija takmičara (zar se nije moglo sve potrebno provjeriti prije polaska). Odluka Upravnog odbora Saveza da će platiti kotizaciju za sve reprezentacije koje nađu sredstva za put). Sabahudin Pehadžić je sam uplatio kotizaciju i takmičio se individualno i na kraju zauzeo 95. mjesto

 

Loading