Paun – jedna od najlepših ptica na svetu

Paun – jedna od najlepših ptica na svetu

paun2-620x412

Paun – jedna od najlepših ptica na svetu

Paun je ptica iz porodice fazana i oni su najveća vrsta u svojoj porodici jer odrasli mužjaci mogu da dostignu i do 2 metara dužine, i visinu od 86 do 130 centimetra. Težina im varira od 3 do 6 kilograma. Poznati su indijski (plavi), zeleni i afrički paun.

Paunovi se odlikuju dosta malom glavom, dugim vratom, kratkim krilima, visokim nogama i naravno gracioznim i dugačkim repom. Zbog svog prelepog izgleda, paunovi se pored rajskih ptica ubrajaju u najlepše životinje na svetu. Paunovi ispuštaju veoma duge i piskave zvuke.

Polnu zrelost dostižu sa 2 godine, a ženke nose između 4 i 6 jaja na kojima leže 4 nedelje koliko traje period inkubacije. Kada se mladi izlegu majka vodi računa o njima.

Paunovi su društvene životinje koje žive u zajednicama od po nekoliko primeraka i može se reći da je tipična zajednica za pauna ona koja je sačinjena od jednog mužjaka i 3 do 5 ženki.

Paunovi su aktivni od ranog jutra, tj od svitanja, a na počinak idu sa prvim sumrakom. Oni su svaštojedi i uobičajena ishrana im se svodi na semenke, latice cveća, zrnevlje, ali najviše vole da jedu miševe, manje zmije i insekte.

Žive obično u šumama, ali se gnezde na zemlji. Mogu da lete, ali to ne čine nešto često, i obično šire krila da bi stigli na grane na kojima provode noć.

Izražena karakteristika svih paunova je izražen polni dimorfizam koji predstavlja pojavu da pripadnici iste vrste, ali različitih polova imaju jasne razlike u nekim osobinama nevezanim za građu reproduktivnih organa. Ova pojava se dosta jasno uočava kod pojedinih vrsta ptica, kao što je paun, gde se mužjak i ženka na izgled toliko razlikuju da nikad ne bi na prvi pogled mogli da kažemo da pripadaju istoj vrsti.

Ženka pauna u odnosu na mužjaka izgleda sasvim neugledno. Imaju zeleno, braon ili sivo perje koje ne ostavlja nikakav posebna utisak. Rep šire samo u slučaju opasnosti kada štite ptiće ili kad žele da se pokažu pred nekom drugom ženkom. Jedini ukras kojim se ženke pauna mogu ’’pohvaliti’’ je njihova kresta na glavi.

Sa druge strane, mužjaci paunova imaju prelepo plavoezeleno ili zeleno perje koje je ukrašeno šarom u obliku oka, a mnoštvo boja koje vidimo kad posmatramo rep pauna je posledica prelamanja svetlosti od vlaknastih struktura njegovog perja. Ono što je takođe zanimljivo je i to da se boja repa menja u zavisnosti od ugla gledanja.

Za razliku od ženke, mužjak širi svoj rep kad lovi, da bi zaslepeo svoj plen, ali i tokom udvaranja. Naravno, što je rep veći i lepši, mužjak ima veće šanse za uspehom.

Paun kod raznih naroda

Paun je takođe poznat i ako ptica sa stotinu očiju. Ko je imao priliku da vidi pauna, video je da su šare na repu takve da se mogu posmatrati i kao zvezde, univerzum, Sunce, Mesec i nebeski svod. To je jedan od razloga zbog čega je paun za Hrišćane predstavljao simbol sveznanja.

Sa druge strane Grci i Rimljani su smatrali da je paun ptica koja je posvećena Heri, tj Juoni, pa su ih u skladu sa tim držali u njihovim hramovima. Navodno je Hera stvorila pauna od očiju svog čuvara Argusa koji je po čitavom telu imao na stotine očiju. Zanimljivo je to što ovaj mit ima 2 vezije. U jednoj, Argus je nagrađen za dobro odrađeno delo od strane Here, gde ga je ona kao nagradu pretvorila u pauna. Po drugoj verziji, Argus je kažnjen od strane Here jer je zaspao na zadatku, pa ga je ona kaznila tako što mu je povadila sve oči i stavila ih na rep pauna.

Slična je situacija i sa indijskim hramovima gde se i dalje mogu naći paunovi. Mnogi hindu bogovi su oslikani kako jašu na paunovima, a pošto se paunovi nekad hrane i zmijama, smatralo se da gutaju njihov otrov pomoću kojeg zatim stvaraju svoje raznobojno perje.

Zbog toga se u Hindu religiji paun smatra i simbolom preobražaja. Takođe je rasprostranjeno mišljenje da krv pauna tera zle duhove, a da se njegovo meso i perje može koristiti za lečenje od ujeda zmije i drugih bolesti. Čak je i Hindu bog Skanda naslikan kako jaše pauna koji ubija zmiju. Po legendi, Skanda je taj otrov iz zmije kasnije iskoristio da bi napravio eliksir besmrtnosti.

Paun se javlja i kao sveta ptica u Kini, gde je predstavljao simbol Ming dinastije i budistički Točak života. Paun se takođe smatrao simbolom samilosti i saosećajnosti pa se smatralo da paun umire od tuge posle smrti svog para. Kinezi su verovali da žena može da zatrudni od pogleda pauna.

Od svih vrsta punova samo zelenom paunu preti izumiranje zbog uništavanja njegovog prirodnog staništa i masovnog lova.

Materijal za izradu mušica i strimera

Pero pauna “paun oko” je jedan od najčešće korišćenih materijala za izradu tela mušica. Koristi se celo pero, a od isperaka se prave tela mušica i “leđa” strimera.

Pored “oka” pera postoji i “srp” pero koje se koristi za izradu poznatog strimera aleksandra. Omiljeni materijal za izradu tuba mušica i strimera.

Badrljica isperka se koristi za izradu tela veoma lovnih nimfi i suvih mušica. Čisti se običnom školskom gumicom.

Materijal slabo upija vodu, a lako se i brzo formira u željeni oblik tela mušice.
Zbog svoje prirodne boje i sjaja ova pera su nezamenjiva za imitacije kopnenih insekata.
Pored prirodnih boja, pera se mogu nabaviti i kao bojena pera.

Osnovni tekst: preuzeto sa Zanimljiveinformacije.com

Za OnlineMušičar priredio IK
Foto: Arhiva Mušičara i internet

Loading

3 Comments on “Paun – jedna od najlepših ptica na svetu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*