Uklanjanje na hiljade brana u Evropi, vratiće život u reke!

Uklanjanje na hiljade brana u Evropi, vratiće život u reke!
Removal Yecla de Yeltes dam ©Herman Wanningen

Uklanjanje na hiljade brana u Evropi, vratiće život u reke!

Evropske reke su u lošem stanju. Kao što je nedavno izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu pokazao, samo 40% evropskih reka je u dobrom stanju.

Ove u dobrom stanju su uglavnom ograničene na gornje tokove, pošto se uslovi obično pogoršavaju duž reke zbog nebrojenih veštačkih barijera i brana. Nova studija, objavljena danas, poziva na uklanjanje desetina hiljada beskorisnih brana i drugih barijera kako bi se pomoglo obnavljanje reka i jezera, a samim tim i podstaklo vraćanje divlje flore i faune kao i benefit lokalnim zajednicama širom kontinenta. Nova inicijativa pod nazivom “Dam Removal Europe” namerava da započne eru uklanjanja brana.

Uklanjanje brana, je održivo rešenje za budućnost naših evropskih reka. Gustina brana, ustava i prevodnica u Evropi je daleko viša nego što se prethodno sumnjalo, što čini da se populacije lososa, jegulje, lipljena, jesetri i drugih migracionih vrsta riba susreću sa barijerama u proseku na svakom kilometru rečnog toka. Ranije su prebrojane samo brane koje su više od 10 metara, ali one predstavljaju manje od 3% svih rečnih barijera.”

Dam of Vezin 2 (c) JP Doron_res

Originalni tekst na: https://riverwatch.eu/en/dedamming/news/removing-tens-thousands-obsolete-dams-europe-will-bring-life-back-rivers-says-new

Uvodni deo i ideja Ljubomir Pejčić

 

Komentar urednika: Dok se širom EU započinje sa trendom uklanjanja brana da se reke oslobode stega, na Balkanu se masovno grade srednje i male He.

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*