Kupica nymph

Kupica nymph

U knjizi MOUCHES DE PÊCHE L'ENCYCLOPÉDIE, autori Didier Ducloux i Nicolas Ragonneau u izdanju kuće Artémis, na stranici 343 možete naći opis umjetne mušice, točnije nimfu „Kupica nymph“, čiji je autor i kreator moja malenkost.

Nimfa je nastala u vrijeme dok je rijeka Kupica bila otvorena za sve vidove mušičarenja. Danas je nezaobilazna za ribolov na Rijeci Kupi i rječici Curak. Pravi se u veličinama od broja 12 do 24 na standardnoj ili udici sa 1X-2X produženim tijelom. Ja osobno preferiram udice sa 1X dužim tijelom.

Na većim brojevima odlična je za lov pastrve u kišnim i maglovitim jutrima, posebno u brzim dijelovima vode. Na malim brojevima neodoljiva je u većini slučajeva za lov lipljana, posebno na Curku i izvorskom dijelu Kupe. Ne znači da nije dobra i na ostalim vodama, treba samo probati.

Posebno je dobra u proljeće i jesen kad počinju dosadne kišice i voda je puna sitnih mušica iz porodice Baetida poznatije kao Blue-Winged Olive, ili jednostavno BWO. Izvanredne su za lov u vodenom filmu bez dodatnog otežanja ili na dnu sa otežanjem. Isplati vam se navezati nekoliko komada u dvije-tri veličine. Zlu ne trebalo, ako ne ide na ništa drugo možda je baš ovo „As iz rukava“.

Izvorna verzija pravi se na sljedeći način:

Udica: 12-24 1X duže tijelo.
Rep: par isperaka iz pera kokoši smeđe boje ili isperci iz repa fazana.
Tijelo: očišćena štingla (Quill) iz repnog pera pauna (oko)
Opršje: upredena dlaka iz uha divljeg zeca
Krilni pupoljci: isperci iz letnog pera šojke ili iz krilnog pera kokoši
Noge: 6 isperaka iz repnog pera fazana ili smeđe pero kokoši (vrat).

Mladen Merkaš Goranin

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*