Imitacije larve kedisa

Imitacije larve kedisa

Poštovani g. dine Ivane, po dogovoru vam dostavljam opis za imitacije larve kedisa.

Pošto se polako pripremamo za sezonu, svaki kolega mušičar sjeda za svoj sto i kreće akcija vezanja koja se teško prekida. Ja konkretno uvijek krećem sa izradom većih imitacija nimfi, a kako prolazi vrijeme polako se veličina imitacije prilagođava stanju na našim vodama.

Sada ću vam predstaviti moje imitacije Larve Caddis u pletenoj formi. Pravo da kažem meni baš lijepo izgledaju i realistično, dok kod drugih mušičara možda nije tako. Kod nas na rijeci Tari vodostaj zna da bude dosta veliki u proljeće i da potraje, tako da ima se vremena loviti na iste. Sama imitacija Larve caddis makar meni nije teška za izradu, prosto taj način pletenja je zanimljiv, a kreacija nakon izrade prelijepo izgleda. Pa da počnemo sa opisom izrade imitacije.

Konkretno za ove pletene kreacije sam koristio barbles udice veličine #10 i #12, tungsten glave od 3, 3.5 i 4mm, osnovni konac floss boja po želji kakva je imitacija, konci za izradu tijela imitacije goblenski konac, vunica, floss konac, ako koristimo porebranje imitacije koristio sam žice, konac, konjsku dlaku (rep) itd. za kragnu sam koristio dabinge od Ika Bucman koji su u savršenim bojama.

Hajde da napravimo i opis izrade imitacije:

1. Postavimo udicu u stegu i na nju tungsten po želji koju imitaciju radimo.

2. Osnovnim koncem napravimo željeni oblik tijela, i učvrstimo konce koji će nam služiti za pletenje imitacije.

3. Kada smo završili pletenje imitacije, uzimam drugi osnovni konac sa kojim završetke konca koji smo pleli pričvrstimo, a krajeve istog otkinemo.

4. Nakon toga uzmemo dabing po želji, udabiramo i napravimo kragnu imitacije.

5. Kada smo to uradili osnovni konac namažemo sa super lepkom ili uv lakom i finišerom završimo imitaciju.

Sada pogledajte na fotografijama kako to izgleda.

Ovdje je opis pletenih larvi kedisa, stim što možete koristiti i druge materijale za izradu tijela ovih imitacija, ali o tome neki drugi put. Pripremajte svoje kutije za nastupajuću sezonu, želim vam ugodnost za svojim stolovima i stegama.

Veliki pozdrav iz hladnog Kolašina na rijeci Tari od Radovana Vlahovića, BISTROOOO.

Radovan

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*