Decembar 2020. – aktuelan je lovostaj na pastrmke

Decembar 2020. – aktuelan je lovostaj na pastrmke
Potočna pastrmka, reka Gradac. Foto Ivan Korhner


Još od oktobra je aktuelan lovostaj na sve vrste pastrmki u Srbiji i on traje od 01.10. do 01.03. naredne godine. U nekim državama regiona takođe je lovostaj*. Poštujte Lovostaj!

Sve vrste pastrmki
POTOČNA PASTRMKA (Salmo trutta),
MAKEDONSKA PASTRMKA (Salmo macedonicus),
DRIMSKA PASTRMKA (Salmo farioides),

Alohtonim vrstama u Srbiji su proglašene ove vrste salmonida: OHRIDSKA PASTRMKA (Salmo letnica), i DUŽIČASTA (Kalifornijska) PASTRMKA** (Oncorhynchus mykiss), i obe vrste Zlatovčica: POTOČNA ZLATOVČICA (Salvelinus fontinalis) i JEZERSKA ZLATOVČICA (Salvelinus alpinus).

Ostale vrste riba se slobodno mogu loviti!

* U nekim mušičarskim revirima lovostaj ne važi, ali se zabranjuje hodanje po reci i ulazak u vodu, jer lipljan i dalje može da se lovi. Za njega zabrana nastaje tek od 01. marta u Srbiji! (lipljan Thymallus thymallus od 1. marta do 31. maja)
INTERESANTNO! U BiH je zabrana na Lipljana isto od 01.10. do 01.juna (8 meseci što je neverovatno), mora da je neka greška!

** Negde se smatra da je ova vrsta pastrmke nepoželjna, jer je alohtona vrsta i preporučuje se izlovljavanje, a negde se legalno vraća u vodu nakon ulova. Proverite pravila ponašanja na reci gde mislite loviti.

Bistro i uživajte u ribolovu. Poštujte Kodeks ribolova, dozvoljene mere i broj riba.
Veliko je zadovoljstvo vratiti ribu!

Tabla vrste riba

Ivan Korhner za OnlineMušičar
Foto: Arhiva Mušičara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*