Danas je 10 godina kako je umro naš veliki prijatelj Ljubomir Ljubo Stambolija

Danas je 10 godina kako je umro naš veliki prijatelj Ljubomir Ljubo Stambolija

Donosim tekst koji sam objavio u boju 12. lista Mušičar kada je umro!

Pomen

Ove godine 2009, između dva broja Mušičara, umro je poznati sportski ribolovac, mušičar i varaličar Ljubomir Ljubo, Ljubiša, “Trovač”, Ministar, Lulaš – Stambolija. Sve je te nadimke ponosno nosio. Apotekar, plastičar, invalid, građanin sveta, otac, deda, suprug, sin, brat, kum, prijatelj, drug, komšija, iz Novog Sada, Sombora, Novog Grada, Dvora na Uni,…  .Ostavio je dubok i neizbrisiv trag u svima nama koji smo ga imali sreću poznavati.

Na put bez povratka, sa proživljenih tek 58, u punoj snazi, otišla je legenda sa Une, Plive, Sane, Ribnika, Krušnice, Kupe, Gacke, Plitvičkih jezera, Drine, Gradca, i ostalih voda, gde je rado lovio salmonide na muhe i nimfe i Dunava, kanala DTD, Breka, Budžaka,…. gde je na varalice lovio prelepe primerke riba. Bilo je tu kapitalnih pastrmki, lipljana, mladica, štuka, smuđeva, somova, … Mislim da nije bilo ribe koju naš Ljubo nije upecao, a da je bitisala na ovim prostorima. Redovno je poslednjih godina učesnik raznih jesenjih varaličarskih takmičenja, na kojima je imao uspeha kao pojedinac ili u ekipi sa Vekić Željkom. Osvajali su pehare i medalje, a i pribora je bilo.

Na Breku je obožavao da lovi štuke

Uvek raspoložen za nadmudrivanje s ribama, duboko je pronikao u tajne ribolova, pa je imao uspeha i kada drugi nisu “videli” ribu. Svaki ribolov sa njim je bio jedinstven doživljaj. Porodica je uvek imala razumevanja za njegove ribolove. Sa svojim “orlom” je svuda stizao i bio rado viđen.

Pored ribolova mi smo se lepo i družili u privatnom životu. Bio je spona koja nas je sve okupljala. Pokretačka snaga koja je uvek tražila i imala razloge da se skupimo i družimo. Iako je u društvu bio najstariji, uvek je bio predvodnik i prvi kada se trebalo sastati.

Jedan je od vizionara i osnivača mušičarskog kluba “Tvrđava” u Novom Sadu.

Svi smo ga cenili i voleli, mi novosađani, temerinčani, jarčani, maglićani, beograđani, novljani, …

Uvek si spominjao Gagca i često mislio na njega, a sada negde gore lovite na samo vama znanim vodama i šeretski se smejete nama smrtnicima.

Varaličari iz Maglića – gde je bio član USR “Ribolovac” i ostali prijatelji iz Novog Sada i okoline su do sada održali X (deset) Memorijala Stambolije Ljubomira posvećenih sećanju na tebe Ljubo. Svi su do sada bili lepo posećeni i ispraćen od prijatelja i istomišljenika.

Izgled strana lista Mušičar broj 12. gde je objavljen Pomen

Hvala ti Ljubo za sve lepe trenutke koje smo zajedno proveli u ribolovu i druženjima. Često te spominjemo na svim našim druženjima i rado te se sećamo. Pozdrav od tvojih prijatelja, kojih si stvarno imao puno. Bistro!

Ivan Korhner, urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*