Zlatna Panega

Zlatna Panega
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Stane i potočara

Zlatna Panega – the Bulgarian ChalkStream*

Ni kafa, ni tuš, niti bilo kakav alarm te ne može razbuditi kao osećaj kada zakačiš potočnu pastrmku rano ujutro na treći zabačaj. Desilo mi se nekoliko puta ove godine i mogu reći da je to jedan od načina da se razbudiš. Proljeće je i sve oživljava.

Okolina je prepuna boja i ptica, koje počinju da pevaju. Neki se bude brzo, a neki polako. Do sada sam prilično zadovoljan sezonom na potočnu pastrmku ovde gde živim, u Bugarskoj. Odlučio sam da podelim svoje iskustvo i mesta sa čitaocima Mušičara, jer su mojim prijateljima i meni bila prilično dobar deo vode koji pokušavamo da poboljšamo. Nadam se da ćemo uspeti.

U Bugarskoj imamo dva toka na koje idemo da pecamo nakon početka sezone koji kod nas startuje 1. februara. Od ove godine ponosno objavljujemo da imamo 14 reka sa programom C&R* (Uhvati i pusti). Ova dva toka su među njima. Onaj o kom ću govoriti se zove Zlatna Panega.

The sources of Zlatna Panega
Izvor Zlatna Panega
Zlatna Panega
Zlatna Panega

Zlatna Panega

To je najveći ChalkStream tok u Bugarskoj i izvori se nalaze između dve pećine u centralnom delu zemlje. Temperatura vode je od 8 do 15 stepeni (za vreme najtoplijih ljetnjih meseci) i ima promenjivu zeleno-plavu boju. Mesto na kom se nalaze izvori je prirodni fenomen – odlukom od 1966. god. Pretpostavljam da je tada bilo puno pastrmki. Bilo je i endemičnih vrsta pastrmki koja se zvala Pastrmka Panejka. Poslednji podaci o njima su iz istraživanja sprovedenog pre 15-ak godina i smatra se da su izumrle. Primerak ove vrste se čuva u Nacionalnom Prirodnjačkom Muzeju u Sofiji.

Vladimir Getov web
Vladimir Getov
pastrmka1_web
pastrmka
Daniel Krilov i Vladimir Getov web
Daniel Krilov i Vladimir Getov

Čime?

Reka je jedno od najbližih mesta glavnom gradu i na nju rado idu mušičari da love pastrmku u proljeće. Uobičajeno je da se najviše koriste baetis-mušice u zimskim mesecima februaru i martu. Hvatao sam potočne pastrmke na suvu mušicu na 14 stepeni. HATCHES* uglavnom nastupa poslije 13-14 h i ako je oblačno može postati prilično uzbudljivo. Ne treba propustiti zabavu. Kasnije u ljeto rade na sve vrste jednodnevki, ali se riba uglavnom diže na njih popodne. Majska mušica i imitacije sedža su tada najbolje. Gamarusi vezani oko zakrivljene udice sa malom narandžastom kuglicom ili mesinganom glavom vas takođe mogu prijatno iznenaditi.

Daniel Krilov i Vladimir Getov zajedno web
Daniel Krilov i Vladimir Getov zajedno
Stane i Amerikanka_web
Stane i Amerikanka
Krilovi_web
Krilovi
Stane s potocarom web
Stane s potočarom

Stanje na vodi

Ova godina je jedna od najboljih za reku. Izgleda da se populacija ribe blago povećava i da zalihe mlađi daju efekta. Prosečan dnevni ulov je 8 do 10 riba od 15cm do rekordnih potočnih pastrmki dugih preko 50cm. Sve ribe se puštaju nakon ulova. Nadam se da će reka postati još lepše mesto za boravak velikog broja ljudi, u bliskoj budućnosti.

pastrmka_web

Osim potočnih pastrmki, hvatane su i pastrmke duginih boja (kalifornijska pastrmka) od kojih su neke imale preko 5kg.
Postoji dosta divljeg životinjskog sveta duž reke i oko nje. Velika je različitost ptica. Moja omiljena ptica je Kraljevski ribar (Vodomar) – leti kao plavi feribot preko reke i kad god ga vidim imam uspešan dan. Mislim da mi donosi sreću.

Vodomar
Vodomar

Nadam se da sam vas zainteresovao za ovu reku, ne tako poznatu za mušičarenje, ali dragocenu za nas koji na nju idemo. Štitite svoje reke i održavajte ih čistim!

Svim čitaocim Mušičara želim „Zategnute strune“ i „Bistro“. Sledeći mesec planiram da detaljno opišem mnogima omiljen metod lova salmonida na suvu mušicu.

Stane i trout brown web
Stane i potočna pastrmka

Stanislav Mankov

Mali rečnik pojmova u tekstu:

*C&R – CATCH AND RELEASE [izg. keč end rilis] – Uhvati i pusti.

* Chalkstreams – Kredni potoci – reke. Kreda je osnovni preduslov za postojanje krednih voda – čokstrims (chalkstreams)

*Hatch [izg. hæč] – U engleskom jeziku, mimo mušičarenja, ova reč, između ostalog, znači izleći se iz jajeta (glagol) ili izleganje (imenica). Mušicari je, pomalo nepravilno, koriste kao pretvoriti se iz lutke ili larve u krilatog insekta (glagol) ili rojenje (imenica). Cvetanje vode ili rojenje majske mušice je jedan primer korišćenja ove reči kao imenice (mayfly hatch [izg. mejflaj hæč]). Značajna dimenzija lova suvom mušicom je pogađanje rojenja (matching/match the hatch [izg. mæčing/mæč d hæč]) – pokušaj mušičara da kroz svoje iskustvo i poznavanje sveta insekata pogodi koji se insekt roji i kojeg riba uzima, te da ribi ponudi imitaciju baš tog insekta.

Prevod: Biljana Kelemen

Rečnik: Ćisek (Arhiva Mušičara)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*