Zenon CDC Oil

Zenon CDC Oil

Obzirom da Balkansko poluostrvo obiluje mnogobrojnim planinskim rekama bogatim Salmonidima, kao i velikom broju vrsnih, u svetu poznatih mušičara, koji naravno na ovom delu planete izrađuju jedne od najboljih imitacija za lov Salmonida, bilo je vreme da se napravi i jedna odskočna daska u tom delu sveta, a tiče se potreba samog mušičarenja i što boljih prezentacija imitacija na samoj vodi.

Naravno, mnogo je vrsta riba koje se love mušičarskim priborom, ali mi stavljamo akcenat na Salmonide, jer ideja koja je nastala tiče se isključivo odabranih vrsta riba, a to su Pastrmke, pegave balkanske lepotice i njeno veličanstvo Lipljan. Naziv teme već aludira na varijantu lova suvim imitacijama i što boljom plovnošću istih.

Zenon je samo timski predlog koji je usvojen u pokušaju formiranja jednog novog brenda koji bi imao itekako upečatljive proizvode namenjene isključivo za potrebe mušičarenja tj. kako u izradi i potrebnim neophodnim materijalima i pomagalima, tako i u upotrebi sredstava koja u mnogo čemu znaju biti veoma neophodni i u izradi i na samoj vodi. Potreba nastala za ovakvim jednim pomoćnim sredstvom za bolju plovnost naših imitacija je došla usled onih jesenjih, kišnih i vremenski hladnijih varijanti, kada naše imitacije želimo što duže da zadržimo na samoj površini vode. Tiče se i jedne veoma ozbiljne vode, a to je reka Drina. Mušičari koji imaju redovne izlaske na ovu reku, znaju kako su zahtevni izlasci u jesenjim, maglovitim, vlažnim, hladnim i često kišovitim vremenom. Danas na tržištu postoje mnogobrojni preparati koji služe upravo za to da naše suve imitacije što duže ostanu da plutaju na površini vode. Na Drini, po hladnom kišovitom vremenu, ponekad zna da bude nemoguća misija. Voda, mokri prsti, vlažne mušice, aduti koji često spadnu na jednu varijantu, riba kupi intenzivno na površini, a imitacije nikako osušiti i nikako zadržati na površini vode, naročito one izrađene sa CDC perima ili ti lojnim perima divljeg patka.

U svim našim pokušajima, par godina unazad, došli smo do konačne prave formule koja itekako završava posao upravo po tim najlošijim vremenskim uslovima. Između ostalog, jako je bitno da ovakav preparat bude organski i da ne zagađuje životnu okolinu. Sve je to timskim radom spakovano u adekvatnu ambalažu koja ne zauzima mnogo mesta i spremna je za upotrebu. CDC ulje, unazad par godina, je uspešno testirano od strane mnogobrojnih mušičara na ovom našem brdovitom Balkanu, a i šire, od strane mušičara širom Evrope. Trenutno jedan pun pogodak su Zenon CDC ulja. Dovoljno je namastiti lojna pera i dobro ih utrljati uljem i ne postoji bojazan da će u tom nanošenju ulja slepiti ili ulepiti CDC pera. Bukvalno može da se utopi cela imitacija u ulje i ne postoji mogućnost “lepljenja” lojnih pera koja uvek prave sa raznim drugim sredstvima problem na samoj vodi kao i problem plovnosti takvih imitacija. Sa dosta jakom barijerom koja sprečava kontakt sa vodom naše imitacije sa ovim uljem su bukvano nepotopive.

Sa druge strane, ovo je samo jedan od proizvoda koji je prošao sve testove na vodi.
U fazi testiranja su i razni voskovi za potrebe izrade veštačkih mušica i strogo na bazi prirodnih voskova (pčelinji vosak) raznih krema i masti za održavanje mušičarskih konaca itd.

Do skorijeg viđenja Zenon tim

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*