Kategorija: Zdravlje i hrana

O ribi – riba u ishrani

O ribi – riba u ishrani Zbog svog kvaliteta, riba na trpezi treba da se nađe minimum dva puta nedeljno. Pre svega, riba sadrži masne omega-3 kiseline koje pozitivno utiču na nivo holesterola u krvi i odlična su prevencija za bolesti srca i krvnih žila, a dobar je saveznik u borbi protiv stresa i jačanju pamćenja.… Ceo tekst >

Od udara groma godišnje pogine 25.000 ljudi u svetu

Od udara groma godišnje pogine 25.000 ljudi u svetu Iako je statistička mogućnost da čoveka ubije grom minimalna, godišnje od udara gromova u svetu pogine skoro 25.000 ljudi, dok ih 10 puta više udar preživi, ali sa teškim posledicama.… Ceo tekst >

„Dani pastrmke“ na Zlatiboru

„Dani pastrmke“ na Zlatiboru U zlatiborskom selu Ljubišu minulog vikenda održani su „Dani pastrmke”, narodna manifestacija za promociju ljubiške pastrmke i njene pripreme. Ta riba se ovde gaji u mnogim ribnjacima i kao specijalitet služi u ovdašnjim ugostiteljskim objektima.… Ceo tekst >

Ambrozija sad najjače guši

Ambrozija sad najjače guši Porast polena korovske biljke u vazduhu očekuje se od 20. avgusta. Tegobe će biti izražene sve do oktobra kad se završava sezona cvetanja. Od 20. avgusta, u Agenciji za zaštitu životne sredine, očekuju povećanje polenovih zrna ambrozije u vazduhu, što bi kod svih alergičnih moglo da poveća tegobe zbog netolerancije na ovaj alergen.… Ceo tekst >

Džet leg teži kada se putuje na istok

Džet leg teži kada se putuje na istok Uz strah od letenja, za mnoge putnike u avio saobraćaju najgori deo putovanja jeste džet leg*. Reč je o stanju organizma praćenom nesanicom, umorom, dezorijentisanošću koje nastaje usled višečasovne razlike između vremenskih zona.… Ceo tekst >

U Srbiji se riba jede tri puta manje od proseka na Zemlji

U Srbiji se riba jede tri puta manje od proseka na Zemlji Ljudi u svetu jedu u proseku 20kg ribe godišnje, a podaci za Srbiju su PORAŽAVAJUĆI Potrošnja ribe u svetu prvi put je premašila granicu od 20kg po stanovniku godišnje, ali je u tom uspehu veoma mali udeo Srbije.… Ceo tekst >

Kako prepoznati svježu ribu?

Kako prepoznati svježu ribu? Po očima, škrgama i mirisu prepoznaćete svježu ribu Redovnim unosom ribljeg mesa smanjuje se rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa dva, visok nivo holesterola, visok krvni pritisak i gojaznost. Međutim, riba neće imati ljekovite moći ako nije svježa.… Ceo tekst >

Zašto putnike muči „džetlag“?

Zašto putnike muči „džetlag“? Džetlag predstavlja najpoznatiji poremećaj zbog letenja. Džetlag je specijalno psihofizičko stanje u kome se nalazi organizam osobe koja je doživela poremećaj biološkog dnevnog ritma (smena dana i noći) i na taj način narušila sopstveni biološki časovnik.… Ceo tekst >

Muškarci i žene boje ne vide na isti način

Muškarci i žene boje ne vide na isti način Zelena je za muškarce mnogo „žuća“ nego za žene, dok najviše problema imaju sa plavom i uglavnom ne razlikuju nijanse. Ako vam se čini da ste daltonista* i da ne razlikuje, na primer, crvenu i roze, to je zbog toga što polovi potpuno drugačije vide boje, tvrde stručnjaci! … Ceo tekst >

Potrošači u strahu od GM lososa

Potrošači u strahu od GM lososa Američka agencija za hranu i lekove saopštila je da ova vrsta ribe čak neće morati posebno ni da se obeležava. – Srbija uvozi najviše skuše, oslića i pangasijusa i malo lososa… Ceo tekst >
Top