Završeno je državno izborno prvenstvo u disciplini mušica za 2018. godinu. Prvak Srbije je Tihomir Lukić

Završeno je državno izborno prvenstvo u disciplini mušica za 2018. godinu.
Prvak Srbije je Tihomir Lukić

Ove godine je takmičenje održano u pet kola, na dve reke. Prva dva kola održana su na reci Temskoj 25. i 26. maja, a treće, četvrto i peto kolo održano je na reci Djetinji 8, 9. i 10. juna.

Ovogodišnja mušičarska liga Srbije (MLS) je imala prijavljenih 15 takmičara, s tim da jedan takmičar iz opravdanih razloga nije prisustvovao ni u jednom kolu.

Ovogodišnji domaćin takmičenja na reci Temskoj bio je Klub mušičara Beograd. Odlično organizovano takmičenje pratio je i odlično pripremljen ručak. Domaćin je uz pomoć prijatelja iz Pirota za ručak pripremio specijalitet pirotskog kraja – staroplaninsko jagnje. Temska je ove godine malo popravila dugogodišnja loša iskustva sa rekama iz staroplaninskog kraja, kada je liga u pitanju, ali opet su kiše i kolebanje vodostaja uticali na samu aktivnost ribe, iako Temska ume da pruži mnogo više. U dva kola takmičenja uhvaćeno je tridesetak riba. Malo teži tereni zahtevali su od takmičara osim pecaroškog umeća i dobru fizičku pripremljenost, što je za ovaj vid ribolova podjednako važno. Iako vrlo teška voda za pecanje, dva takmičara su uspela da ostvare ulove u svim sektorskim mestima, Ervin Latović (Izvor Novi Pazar) i Tihomir Lukić (MRK Koma FF Lazarevac), dok su ostali takmičari imali problema da pronađu aktivnu ribu i izbegnu pisanje maksimalnog broja plasmana. Ono što je interesantno za ovogodišnje takmičenje, a do sada nije bio slučaj, već od prvog kola imali smo favorita takmičenja, koji je svoju poziciju zadržao do samog kraja. Po završenom 1. i 2. kolu tabela je izgledala ovako.

Đetinja je već drugu godinu za redom takmičarska voda. Ove godine su se na njoj održala tri završna kola lige, a ujedno i borba za medalje. Takmičare je i ovog puta sačekala velika i mutna voda, ali trening u petak je pokazao da je i pored takvog stanja reke, riba solidno aktivna. Ove godine domaćin takmičenja bio je MRK KOMA FF iz Lazarevca sa prijateljima iz udruženja Alasi sa Đetinje. Domaćini su se potrudili da takmičenje bude odlično organizovano. Iako je Tihomir imao solidnu prednost iz prva dva kola, ipak je bilo mogućnosti za promene na tabeli. Ali već posle završenog 3. kola bilo je očigledno da Tihomir neće olako prepustiti prvu poziciju, jer je nastavio je sa odličnim rezultatima. Ostatak takmičara je imao manje-više sličan plasman. Marko Milačić (Klub mušičara Beograd) je posle loše partije na Temskoj krenuo da se približava vrhu tabele. Nakon ručka koji je pripremilo udruženje Alasi sa Đetinje, počelo je 4. kolo. Tihomir je i u ovom kolu ostvario odličan rezultat, napravio veliku razliku u odnosu na druge takmičare, tako da su šanse za izmenama na prvoj poziciji u daljem takmičenju bile minimalne. Tada je počela i ozbiljna borba za 2. i 3. mesto.

Nedelja je bio dan odluke, nekoliko takmičara se borilo za 2. i 3. mesto, a veći broj njih i za ulazak u reprezentaciju. Sve je bilo neizvesno do samog kraja, sem šampiona države. Odlična partija Marku je donela i drugo mesto na tabeli, dok je treće mesto zauzeo dugogodišnji reprezentativac, Milan Martić (Smuđ Požarevac).

Učesnici MLS za 2018.

Nakon ovogodišnjeg prvenstva mušičarska reprezentacija Srbije bogatija je za dva nova člana, drugoplasiranog Marka Milačića i Aleksandra Mišića (Smuđ Požarevac) koji je takmičenje završio na 4. mestu. Obojici želimo dobrodošlicu! Po završenom 5. kolu usledio je i svečani ručak na kom su dodeljeni pehari najuspešnijim takmičarima, a konačni poredak na tabeli je izgledao ovako:

  1. Tihomir Lukić 16 plasmana 32 ulovljene ribe
  2. Marko Milačić 36 plasmana 17 ulovljene ribe
  3. Milan Martić 38 plasmana 18 ulovljene ribe

2. Milačić, 1. Lukić i 3. Martić

Reprezentacija Srbije za 2019. godinu je u sledećem sastavu: 1. Tihomir Lukić, 2. Marko Milačić, 3. Milan Martić, 4. Aleksandar Mišić i 5. Ervin Latović

Priredio za Mušičar Tihomir Lukić
Foto: Lukić, Martić, Alasi sa Đetinje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*