Završen Beogradski sajam knjiga

sajam_knjiga_2014_logo_vestiZavršen Beogradski sajam knjiga

Predajom „Otvorene knjige“ ovogodišnjeg počasnog gosta Kine, narednom gostu Rusiji, juče je završen 59. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Pod sloganom „Vreme je za knjigu“ predstavila su se 463 izlagača. Prema prvim podacima, Sajam je posetilo oko 170.000 ljudi, gotovo svakog dana 2.000 više nego prošle godine.

Na parkingu registracije iz čitavog regiona. U halama gužve na koje smo ponosni. Beogradski sajam knjiga je bio centar književnog sveta ovog dela Evrope.

Hrvatski književnik Igor Mandić kaže da mu je Beogradski sajam uvek bio sudbinski važan, „jer je naš, na našim jezicima“.

Sajam je posetio i ministar prosvete i kulture Republike Srpske Goran Mutabzija. „Beograd je svet, a mi želimo da budemo deo tog sveta i zato smo mi ovde po peti put“, rekao je Mutabzija.

Književnica Ljubica Arsić ističe značaj Beogradskog sajma za svetsku književnost.

„Mi dodajemo 59. ciglu u jedan zid koji predstavlja svetsku književnost i postavlja naš Sajam u centar svetskog zbivanja“, kaže Arsićeva.

Za mesto u vrhu liste najprodavanijih – nobelovci Andrić, Mo Jen, Saramago i velikani poput Umberta Eka i Harukija Murakamija, uspeli su da se izbore u konkurenciji s lakim sadržajima takozvanih zvezda.

Domaći hitovi – „Kainov ožiljak“ Dejana Stojiljkovića i Vladimira Kecmanovića, nove knjige Sajtinca, Marojevića, Vujičića, Vide Ognjenović. Koeljo se drži među najtraženijima.

Urednik izdanja Zoran Gutović kaže da je vrlo iznenađen prodajom skupocenih monografija i kapitalnih knjiga.

„To dokazuje da je Beogradski sajam jedna velika kulturna manifestacija. Mnogi ne znaju da je to treći sajam u Evropi posle Frankfurta i Londona“, napomenuo je Gutović.

Upadljiva je bila renesansa stripa, a tradicionalno odanu publiku na Sajmu imaju stručne, poslovne knjige i priručnici o putu do uspeha i sreće.

Preuzeto: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*