Zatvaranje sezone mušičarenja (fly fishing) u Nacionalnom parku Una

Zatvaranje sezone mušičarenja (fly fishing) u Nacionalnom parku Una
nacionalni-park-una
Foto/NP Una

Zatvaranje sezone mušičarenja (fly fishing) u Nacionalnom parku Una

Na praznični novembarski petak, Dan državnosti, u Nacionalnom parku Una su se okupili članovi FFC „Fly“ Bihać, te mnogobrojni ljubitelji rijeke Une i mušičarenja.

Po vrlo lijepom vremenu, i još uvijek povoljnom vodostaju, proveli su ugodan praznični dan snimajući kadrove za tematsku emisiju „Razglednice sa Une“ koja se emitira na RTVUSK, te su na taj način uz pecanje obilježili i zatvaranje uspješne sezone mušičarenja na rijekama Una i Unac, saopćeno je iz Nacionalnog parka Una.

Inače, sezona mušičarenja (fly fishing) na rijekama Una i Unac počinje prvog maja i traje do prvog oktobra, ali je ove godine izuzetno produžena do decembra u cilju daljnje popularizacije rekreativnih aktivnosti na našim rijekama, s obzirom na lijepo vrijeme i veliki interes ljubitelja ove vrste sporta.

Flyfishing ili mušičarenje je drevna vještina, a danas sve popularnija vrsta rekreativnog sporta koja podrazumijeva lov na mušicu, sistem “uhvati i pusti“, tako da se riba nakon ulova vraća u vodu čime se ribama produžava život, ribolovcima daje nova šansa za ulov, a riblji fond se ne umanjuje.

Izuzetna čistoća naših rijeka i smaragdno-zelena boja, predstavljaju mali raj na zemlji za sve posjetioce, a posebno za ribolovce. U Nacionalnom parku Una postoji ukupno sedam ribolovnih revira  posebni dio revira na rijeci Unac, a od toga su četiri rezervisana isključivo za zaljubljenike flyfishinga.

Ovim načinom ribolova, love se upravo najviše zastupljene autohtone vrste riba, potočna pastrmka i lipljen.

Nacionalni park Una je između ostalog angažovan na očuvanju i zaštiti cijelog područja, kako čistoće akvatorija, tako i ribljeg fonda rijeke Une. Poribljavanju se daje veliki značaj i ulažu se značajna sredstva.

Kako bi se riblji fond održao na biološkom optimumu, svake godine se vrši poribljavanje autohtonih vrsta, i to s mlađi potočne pastrmke i lipljena. U cilju zaštite potočne pastrmke i lipljena za vrijeme mrijesta, tokom godine u određenim ribolovnim revirima parka dozvoljen je samo ribolov sa obale.

Jedno od bitnih pravila Nacionalnog parka Una je da se ribolov može vršiti samo uz posjedovanje ribolovne dozvole izdane od strane upravitelja i uz prethodnu najavu nadzorniku na terenu ili osoblju parka u info kućicama, navodi se u saopćenju.

Sa: (FENA) E.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*