Zaprašivanje komaraca smeta ljudima

Zaprašivanje komaraca smeta ljudima

komarac na ruci

Zaprašivanje komaraca smeta i ljudima

Preparat za zaprašivanje insekata sa zemlje izaziva blage simptome trovanja. Sekretarijat: Prošao sve kontrole, koristi se u 25 zemalja. Insekticid kojim se sa zemlje uništavaju komarci, poguban je za ove insekte, ali pojedini stručnjaci smatraju da i na ljude ima loše dejstvo.

Zato su se prilikom poslednjeg zaprašivanja sa zemlje pojedini Beograđani žalili na iritaciju i suzenje očiju, kašalj, peckanje u grlu i svrab na koži.

Razlog za to je što se u preparatu za zaprašivanje, koji je Grad kupio, nalazi sastojak deltametrin, koji ispoljava određenu toksičnost, prenose Novosti.

Šef katedre za toksikologiju na Farmaceutskom fakultetu, Vesna Matović kaže da joj je potpuno nejasno zašto se držimo preparata za koji se zna da je štetniji od nekog drugog, a koji je takođe registrovan za istu namenu.
– Deltametrin može da kod ljudi izazove blage simptome trovanja – navodi profesorka Matović. – Preparat sa tom materijom u slučaju gutanja može da izazove oštećenje pluća, a pri njegovom izlaganju može doći do sušenja i pucanja kože. Preparat sa cipermetrinom je registrovan za istu namenu, ali je znatno manje inhalacione toksičnosti. Ovo je isključivo stručno mišljenje i ja nemam nikakav lični interes

U sekretarijatu za zaštitu životne sredine navode da im „prozivke“ po ovom pitanju liče na to da neko na taj način pokušava da zastupa drugog proizvođača preparata za prskanje komaraca, a ne da se brine za zdravlje sugrađana.

U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine kažu da je insekticid, koji koriste za prskanje komaraca sa zemlje, legalno registrovan i da se nalazi na listi Agencije za hemikalije, koja je dala pozitivno mišljenje o njemu. Za zaprašivanje su počeli da ga koriste krajem prošle godine.

– Taj insekticid na bazi deltametrina se pokazao vrlo efikasan na terenu i zbog toga smo ga tražili – kažu u Sekretarijatu.

– On je prošao odgovarajuće kontrole i testove, čak je kontrolisan i na VMA. Da nije tako ne bi mogao da se registruje. Koristi se u 25 zemalja, a podržala ga je i Svetska organizacija za pesticide.

Do kraja prošle godine za zaprašivanje komaraca sa zemlje korišćen je preparat koji je u međuvremenu zabranjen.

– Svetska organizacija za pesticide ga je izbacila sa liste, jer je imao neodgovarajuću supstancu. Kako su ga oni zabranili, tako smo i mi prešli na drugi koji je za sada po svim testovima prihvatljiv – navode u Sekretarijatu.

Izvor: Novosti/S. J. M.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*