Za 24 sata proputovao kroz 12 država

Za 24 sata proputovao kroz 12 država

putovanje

Za 24 sata proputovao kroz 12 država

Adam Lejton je ideju o što bržem prolasku kroz nekoliko država čuo od drugih avanturista još 2015. godine, mada oni na žalost nisu uspeli. Godinu dana kasnije, Liton je pronašao način kako da za samo 24 sata proputuje 12 država.

Uspeh duguje isključivo tačnosti javnog prevoza, a kao svoju početnu tačku izabrao je grad Perl u Nemačkoj. Odatle se uputio u Luksemburg, Francusku i Belgiju, a zahvaljujući dobroj povezanosti uspeo je da ih obiđe za samo 60 minuta.

Lejtonova sledeća destinacija bio je Amsterdam u koji je morao da ode avionom, nakon čega je vazdušnim putem „skoknuo“ do Kopenhagena, gde se preko mosta Oresund uputio ka Švedskoj. Nakon toga je odleteo u Varšavu koju je osvojio 11 sati nakon početka putovanja iz Perla.

Iz Poljske je vozom otišao u Slovačku, ali je nakratko izašao za vreme prolaska kroz Češku kako bi se uračunalo kročenje u tu zemlju. Nakon dolaska u Bratislavu kupio je autobusku kartu do mađarske granice odakle je imao samo još 25 minuta da bukvalno dotrči do austrijske teritorije udaljene oko dva kilometra.

Do tromeđe Austrije, Mađarske i Slovačke Lejton je došao za 23 sata i 53 minuta.

putovanje

Pored avanturističkog duha, Adam Lejton je kroz Evropu prošao kako bi sakupio novac za fond „Sands“ namenjen programu za roditelje koji su izgubili svoju decu.

Dosadašnji rekord proputovanih zemalja u 24 sata postignut je 1993. godine, a tadašnji broj država bio je 11.

Autor:021

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*