Volonteri sređuju rit

Volonteri sređuju rit

koviljsko petrovaradinski rit

Volonteri sređuju rit
Volonteri su iz Srbije, Holandije, Italije, Španije i Koreje

Međunarodni volonterski kamp „Sačuvajmo rit“ počinje 23. jula i traje do 7. avgusta 2016. u Sremskim Karlovcima. Tokom tog dvonedeljnog kampa 16 volontera iz Srbije, Holandije, Italije, Španije i Koreje uklanjaće invazivne vrste biljaka na području Koviljsko-petrovaradinskog rita*.

Time će pomagati nesmetan razvoj flore i faune, ali i doprineti unapređenju eko-turističke ponude Sremskih Karlovaca krčenjem pešačke staze duž lokaliteta Stari Dunav. Uz to će postavljati informativne table i uklanjati invazivne vrste na lokalitetu Kurjačka greda.

Osim radnog karaktera, kamp ima i edukativni. Učesnici će imati prilike da od stručnjaka iz oblasti biologije, ekologije i šumarstva saznaju o prirodnim vrednostima Koviljsko-petrovaradinskog rita, o pticama, ribama, biljkama, organskoj proizvodnji i preživljavanju u prirodi.

Kamp organizuje Pokret gorana Vojvodine, u saradnji s Mladim istraživačima Srbije, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta, koje je kroz program „Mladi su zakon“ obezbedilo novac za sufinansiranje 35 volonterskih kampova u Srbiji, i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine. Kamp „Sačuvajmo rit“ samo je jedan od onih koji se u Srbiji održavaju tokom ovog leta.

Međunarodni volonterski kampovi su jedinstveni oblik volonterskog rada i u svetu postoje više od 100 godina, dok se u Srbiji održavaju poslednjih 27. Volonteri iz zemlje i inostranstva na tim kampovima uložiće više od 37.000 volonterskih radnih sati za razvoj lokalnih zajednica u Srbiji.

Učešće na međunarodnim volonterskim kampovima je besplatno, a u njima učestvuju strani i domaći volonteri od 18 do 30 godina, koji u lokalnim zajednicama širom Srbije rade na poslovima od javnog interesa i istovremeno usavršavaju veštine i stiču prijatelje za ceo život. Te aktivnosti su isključivo neprofitnog karaktera, a kod mladih učesnika razvija se volonterski stav i aktivan odnos prema društvu u kojem žive.

Novac za (su)finansiranje 35 volonterskih kampova kao i više od 150 volonterskih akcija obezbeđen je na javnom konkursu Ministarstva omladine i sporta za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata za sprovođenje ciljeva Nacionalne strategije za mlade.

izvor: dnevnik.rs,

Koviljsko-pertovaradinski rit
Koviljsko-Petrovaradinski rit

Koviljsko-Petrovaradinski ritpredstavlja kompleks barsko-močvarnih i šumskih ekosistema (4.840 ha), sa brojnim životnim zajednicama, funkcionalno povezanih u integralnu celinu. Nalazi se u jugoistočnoj Bačkoj, na inundacionom području srednjeg toka Dunava. Temeljne vrednosti ovog prostora su očuvanost i raznovrsnost izvornih orografskih i hidrografskih oblika ritova (ade, rukavci, bare, močvare), očuvanost i bujnost izvornih biljnih zajednica ritova (šume, livade, trstici, ševari) i raznovrsnost i bogatstvo faune (172 vrste ptica i 46 vrste riba), naročito prisustvo retkih i proređenih vrsta. (vojvodinasume.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*