Volim divlju i netaknutu prirodu

Volim divlju i netaknutu prirodu

Paul Arden web1Intervju: Paul Arden

Volim divlju i netaknutu prirodu

Odavno sam čuo za vanserijskog lika u svetu mušičarenja, vlasnika jednog od najvećih i najkvalitetnijih sajtova, a posvećen flaj kastingu i svime što ima imalo veze sa mušičarenjem, o čoveku koji ima sve moguće titule u FFF asocijaciji.

Gle čuda, maja meseca idem u Mađarsku na pripreme za polaganje CI, a baš je on organizator tih priprema.

Da li je moguće, da ću ga upoznati? Očekujem da tamo sretnem Pola Ardena – čoveka sa druge planete. Kad tamo? Stižemo! Momčina nasmejana od uveta do uveta, prilazi bez pardona, pruža ruku. To je On. Ispostavilo se da je vrlo normalan i jednostavan čovek, jedan od nas rekao bih. Sa posebnom pažnjom sluša svaku priču o raznim vodama, ribama, destinacijama…

Kada je čuo da naša mala Srbijica ima magazin posvećen isključivo FF oduševio se i nije mogao da veruje. Odmah je pristao da da svoj intervju. Evo šta nam je rekao u njemu.

Predstavite se našim čitaocima, lični podaci

— Paul Arden, mušičar, flycaster, vlasnik www.sexyloops.com, i sexy loops robne marke.

Ko je krivac za vašu strast zvanu mušičarenje, vaši prvi koraci u mušičarenju

— Ne mogu okriviti nikoga. Jednostavno sam počeo da mušičarim sa 10 godina na lokalnom jezercetu. Tu sam, na Whisky Fly, ulovio prvu pastrmku koju sam i pojeo.

Da li imate svoj web sajt ili blog i kakva mu je svrha i namena?

Sexyloops.com . Svrha mu je podizanje FC i FF na viši nivo, formiranje zajednice mušičara, naročito instruktora, da pruži nove dnevne sadržaje, promovisanje C&R pokreta, jednakost među mušičarima, i omogućuje mi da prodajem čarape

Da li učestvujete na nekim takmičenjima, seminarima, ili drugim FF ili FCmanifestacijama?

— Da na dosta FC takmičenja, najčešće na distance casting takmičenjima sa laganim priborom. Takođe smo domaćini na godišnjim Sexy Loops okupljanjima u Mađarskoj, Engleskoj, N Zelandu i Kanadi

Paul Arden web5

Paul Arden web6

Koje vam je omiljeno doba godine ili doba dana za FF. Tehnike i taktike koje praktikujete?

— Obožavam Novi Zeland na početku sezone, drugu polovinu sezone u Mađarskoj, U suštini bilo koje vreme za ribolov mi prija. Koristim sve poznate FF taktike za sve riblje vrste koristim sve metode

Vaši omiljeni tereni – potoci, reke, jezera, more. Ribolov sa obale, iz čamca…

–Sve ih obožavam i praktikujem

Oprema koju koristite za FF I FC. Preporuka početnicima.

— Koristim Sage TCR i TCX aftme 5 ili 6 za većinu mojih ribolova. Savetovao bih svoje kolege da investiraju novac u mušičarski konac, ukoliko su u mogućnosti. Štap je manje bitan (ali postaje strašno bitan kasnije).

Vaša omiljena imitacija mušica, ako želite opišite nam je.

— Verujem da mi je lični favorit Royal Fuckup Fly (lična kreacija). Teško je opisati ovu mušicu, ali pokušaću. Prilično je velika i neki bi rekli vrlo ružna. Uzeo sam Royal Wulffa i izmenio nekoliko detalja. Prvo sam promenio krila, od postojećih od calf taila, koji mi je bio težak za vezivanje, stavio sam od polipropilena, kojim se mnogo lakše rukuje. Zatim sam za rep stavio nekoliko niti različite dužine. Telo je od uobičajene sirove svile kombinovane sa dosta paunovih pera, ali umesto formiranja tri segmenta na telu, pera su upredena i tako namotana. Sistem kojim sam postavio nogice od pera petla takođe je jedinstven (to sam sam otkrio). Koristim tri pera petla koja su pričvršćena na zadnjem delu muve. Dva pera se namotaju ka glavi muve zajedno, a treće pero naknadno preko prethodna dva. Sve se ovo veže finišerom i cela mušica liči na neki čupavi kopneni insekt koji je uginuo ili se slupao o vodenu površinu. Pastrmke obožavaju ovu imitaciju.

Paul Arden web7

Vaš omiljeni ulov. Opišite kada i gde?

— Ima ih jako puno… Moj najveći ulov je polovina ribe. Zamorio sam i izvukao na obalu imaginarnog Tarpona od oko 120 lb dok sam pecao na Keys pre par godina. Drugu polovinu je u toku izvlačenja pojela ajkula.

Da li gledate na FF kao na umetnost. Da li se nekada osećate kao umetnik?

— Ne, nikada

Nešto što ne znate ili ne razumete, a voleli biste

— O da. Mislim da zbog toga i idem u ribolov i putujem. Cilj mi je da uvek saznam nešto novo. Ili, kako to da postoje dišući kombinezoni za ribolov, a kad ih skinem posle ribolova baš se dosta osećaju?

Paul Arden web4

Paul Arden web3

Šta mislite o C&R pokretu, FF revirima, ekologiji, zaštiti čovekove okoline

— U potpunosti sam u C&R fazonu već desetak godina. Odrastao sam pecajući po revirima, ali više volim divlju i netaknutu prirodu i pecanje u njoj. Voleo bih da jednom sve reke budu takve, možda to i doživim, makar doživeo 120 – tu. To bi bila premija.

Kada ste postali FFF Master Casting Instructor, koliko su trajale pripreme za ispit?

— Položio sam pre 6 ili 7 godina. Bio sam član AAPGAI (Association of Professional Game Angling Instructors) i instructor već 15 godina, vrlo zauzet podučavanjem i demonstracijama, redovno na Sexy Loops diskusijama na forumu, tako da nisam imao potrebe za posebnim pripremama osim i preko onoga što sam inače radio. Naravno, svakodnevno sam vežbao FC.

Paul Arden web2

Koliko je bio težak Master ispit, gde je bilo polaganje

— To je najsveobuhvatniji ispit za instruktore. Veoma je težak jer FFF MCI bi trebalo da bude mentor drugim instruktorima za nivo mastera i za ispitivanje drugih. Morate imati pun šešir trikova kako biste se nosili sa podučavanjem raznih profila ljudi. Uspešan MCI mora imati veliko iskustvo u podučavanju, kratkim – brzinskim kursevima, individualnim radom, kao i sa radom sa većim grupama. Ukoliko je kandidat za MCI isuviše egoističan, imaće velikih problema da položi ispit. Po mom mišljenju, uspešan MCI kandidat trebao bi uvek biti spreman da nauči nešto novo. Od momenta kad prestanete da učite, počnete umirati. Ja sam polagao na Idaho Falls , bilo je vrlo zabavno.

Koliko se angažujete oko podučavanja dece ili početnika?

— Trenutno ne radim puno sa početnicima, izuzetak su prijatelji i povremeni klijenti. Najčešće podučavam osrednje i napredne flajkastere, približno polovina mojih učenika su sada instruktori. Godišnje odradim 20 – 25 naprednih flajkasting klinika širom sveta. Najviše sam bio zauzet oko podučavanja dece jedne godine u Engleskoj kada sam imao više od 1.000 kandidata. Prošlog meseca sam bio u Hrvatskoj, i tamo na reci Gacka održao klincima jedan kurs. Podučavanje dece i njihovo upućivanje u FF je naša budućnost i svakome ko bi želeo da se oproba u ovome treba mu biti pružena prilika. Verujem u to jer sam i sam bio klinac kad sam počeo da mušičarim.

Da li promovišete neku posebnu kompaniju iz sveta mušičarenja?

— Da, tri najbitnija saradnika Sexyloops-a su Sage, Rio i Vossler. Takođe ima i više manjih, ali odličnih firmi koji se i oglašavaju kod nas.

Koliko često mušičarite?

— Verovatno više od 300 dana godišnje. Jedne godine mi je malo falilo da pecam svakokga dana. Trik je u tome da živite blizu neke vode, i da imate prijatelje koji su nezasiti sa mušičarenjem i koji su spremni da po bilo kom vremenu i bilo kojim prevozom idu u ribolov .

Da li je FF stil ili deo vašeg života, i koliko FF utiče na vaš život?

— Sve što radim u životu je mušičarenje. Jedini izuzetak je Ironman, a i neznam zašto ga radim.

Da li često putujete? Koja vam je omiljena mušičarska destinacija?

— Da, često putujem. Poslednjih 18 meseci sam proveo putujući po Novom Zelandu, Australiji, Evropi, Severnoj Americi. Uglavnom spavajući ispod svog auta i pored logorske vatre. Skoro sam sagradio letnjikovac u Mađarskoj, koji ima pogled na Dravu. Zovem ga škola mušičarenja. Oduzelo mi je dosta vremena, ali mi je to polazna tačka i u ribolovu mogu biti za samo nekoliko minuta. Ukoliko se ponovo ukaže potreba za spavanjem ispod auta – neće mi biti problem. Omiljene destinacije su mi Rockies u Kanadi, zapadni Jelouston u Montani, Tasmanija, Australija i naravno Novi Zeland. Zaista uživam u Mađarskoj i celom Balkanu. Španija mi je takođe draga.

Paul Arden web9

Paul Arden web10

Paul Arden web91

Opišite, po vama, idealan dan proveden u ribolovu

— Sve počinje sa planiranjem putovanja u dalja i zabačena mesta. Bilo bi to mušičarenje pastrmke na viđeno, na sitne nimfe ili suve mušice. Dosta ribe u reci, dosta ulova, verovatno nekoliko padova u vodu, celodnevni ribolov 20 – tak kilometara duž reke i na kraju ribolovnog dana uživanje kraj logorske vatrice pod zvezdanim nebom. Iako bi celog dana kišilo i vetar duvao brzinom 40 đavola u sekundi, iako bi riba loše radila, a ja zaboravio da ponesem svoj ručak, opet bi to bio prelepi trenutak za mene.

 

Pozdrav svima od Paul Ardena!

 

Razgovor vodio i pripremio Oliver Kuzmanović

Foto: Arhiva Mušičar, Zoran Marinković, Internet

PauliDrinaview web

Paul Arden web8

Paul Arden webglava

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*