Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero
vlasinsko-jezero-web
Vlasinsko jezero – Foto: Nemanja Pančić

Vlasinsko jezero

Ako želite da iskusite osećaj šetnje po oblacima, ovo je mesto koje morate posetiti. Plutajuća ostrva poznata pod nazivom tresetne galije predstavljaju zaštitni znak područja

Legenda o vodenom biku prva je koju ćete čuti od meštana koji žive u blizini Vlasinskog jezera,

najvećeg veštačkog jezera, koje ima nešto što nema nijedno drugo na svetu: plutajuća tresetna ostrva prečnika od metra pa do neverovatnih dva hektara.

Nekada davno u jezeru je živeo vodeni bik, koji je često noću izlazio iz vode na obalu i seljanima ubijao goveda koja su oko jezera pasla travu. Pošto je poubijao mnogo goveda i zadao seljanima veliki strah, neki kovač se dosetio da svom volu okuje rogove gvožđem i pusti ga da pase kraj jezera. Kad je vodeni bik izašao iz vode i poleteo ka kovačkom volu, on ga je probo okovanim rogovima, te se vodeni bik vratio u jezero i više se nikad nije pojavio, već samo 1827. godine pred rusko-turski rat i srpsko-turski rat, kad se iz jezera čula rika bika da se tresla cela okolina, a iz vode su izbijali veliki mehuri.

vlasinsko-jezero-web2

Podizanjem nivoa vode, prilikom punjenja jezera, sa dna se podigao treset. Njegova debljina ide i do metra. Najtanji je 30 centimetara, a produkt je vekovnog raspadanja mahovina tresetica. Tako su se formirala velika plivajuća ostrva. Pri visokom vodostaju, ova ostrva bivaju prosto odignuta sa dna i tad slobodno plivaju od jedne ka drugoj obali, u zavisnosti od intenziteta i pravca vetra. Tresetne galije predstavljaju jedinstveni fenomen i zaštitni su znak ovog jezera.

Hodanje po većim ostrvima stvara vam osećaj šetnje po oblacima, a na njima se nalazi mnoštvo vrba i breza, zbog čega liče na male pokretne oaze. Za njihovo stvaranje, tvrde stručnjaci, potrebno je više od 5.000 godina. Pod Vlasinom se ne podrazumeva samo jezero, već i visoravan, selo u opštini Surdulica i reka, a sve to zajedno čini idealno mesto za ljubitelje netaknute prirode.

Poboljšava krvnu sliku

Turisti koji dođu na Vlasinsko jezero mogu se baviti plivanjem, vožnjom čamcima, pa i jedriličarenjem kad vetar to dozvoli. Ipak, ribolov je jedan od najatraktivnijih sportova, pošto je Vlasinsko jezero veoma bogato grgečom, klenom, somovima, šaranima… Moguće je i mušičarenje klena i drugih grabljivica!

Jezero pogoduje anemičnim osobama. Čak je urađeno ispitivanje kojim je utvrđeno da se ljudima koji su boravili ovde više od deset dana povećao broj crvenih krvnih zrnaca i hemoglobin.

vlasinsko-jezero-web1

Idealno za letnje rashlađivanje

Vlasinska visoravan nalazi se na 1.230, a jezero na 1.210 metara nadmorske visine. Najveće je veštačko planinsko jezero u Srbiji. Nastalo je izgradnjom brane i akumulacije na mestu isticanja Vlasine iz Vlasinske tresave. Ima nekoliko zaliva pogodnih za plaže i sportove na vodi

Najtopliji mesec je avgust sa srednjom temperaturom od 15 stepeni, a najhladniji je januar sa 4,5 stepeni. Leti je moguće kupanje, a zimi klizanje jer je debljina leda na jezeru čak i do 40 cm.

Autor: STIL

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*