Viliamsov mrav

Viliamsov mrav

WILLIAMS ANT - WILLIAMSOV MRAVMRAV No1: Viliamsov mrav

Fly fishing je najkreativnija vrsta ribolova. To omogućava veliki broj insekata privlačnih za ribe kao i veliki broj voda na kojima se love. Sve to otvara veliki broj kombinacija kao i načina vezivanja mušica. Krajnji efekat svega je da nadmudrimo i pokušamo uloviti željenu ribu.
Mnogi su pokušali da naprave univerzalnu mušicu koja će raditi na svim vodama i tokom cijele sezone. Na svu sreću to nikome nije pošlo za rukom, a ovo je jedan od najuspješnijih pokušaja.

Mravi zauzimaju važno mjesto u ishrani riba, pa samim tim u kolekciji svakog mušičara bi se trebalo naći više vrsta i veličina. Iako ja ne preferiram mrave, ovaj je promjenio moj pristup prema njima.

Viliamsov mrav

Polovinom prošlog vijeka američki mušičar Michael Williams je napravio mrava koji ima izuzetnu lovnost. Po njemu je dobio ime Viliamsov mrav (Williams ant), mada ga neki zovu američki ili specijalni mrav. Pokazao se kao veoma lovan, kako za pastrmku tako i za lipljena. Ima specifičan način pravljenja, pa je za one manje vješte zahtjevan, pogotovo ako se radi na manjim udicama. Kao nedostatak znanja mnogi su izostavljali neke elemente, jer im sve nije moglo stati na malu udicu. I danas se u nekim ponudama mogu naći „ogoljene“ verzije ovog mrava. Predlog svima, koji hoće ozbiljnije da se bave vezivanjem, je da nabave adekvatan materijal i savladaju tehiku pravljenja. Trud će im biti nagrađen!

Izrada

Ako hoćete da napravite kvalitetnu mušicu, prvo što morate imati, je tanak i jak osnovni konac. To naročito dolazi do izražaja kada se radi o mušicama sa dosta detalja, koje se prave na malim udicama. Tankim osnovnim konacem se možete bolje oblikovati glava mušice, a završni čvor je mnogo čvršći bez obzira na lakiranje.

Donji dio trupa mrava se radi od paunovog pera. Telo pre treba oblikovati od konca, pa onda preko njega namotati paunovo pero.

Gornji dio trupa se radi kao kod svih mrava sa tim što ćete na kraju namotati noge preko cijelog djela i za to upotrijebiti crveno pero iz vrata pjevca. Vodite računa da noge namotate gušće jer će to za „posledicu“ imati bolju plovnost mušice.

Kada završite ovaj dio treba da napravite leđa mrava. Ona se rade od crno ofarbane dlake jelena koju ćete morati prethodno da zavežete u obliku dugog repa i ovoj fazi presaviti prema glavi mušice. Ona se mora fiksirati za udicu između donjeg i gornjeg dijela trupa. Moram da napomenem da je dlaka jelena nježna, posebno ako se namota u ovom položaju pa je trajnost ovako urađenih leđa kraća. Lakiranje leđa će neznatno produžiti trajnost.

Da bi se to popravilo potrebno je naći zamjenski materijal koji će imati bar iste plovne osobine kao dlaka jelena. Ja sam poslije dužeg iztraživanja došao na ideju da leđa ovog „opasnog“ mrava radim od crnog neoprena. Rezultat je dobar, a trajnost mušice višestruko povećana.

Krila su priča za sebe. Kada to kažem mislim da morate naći način da ih dobro učvrstite. Razlog tome je što se prave od dva bjela pera iz vrata pjevca, koja vrlo lako izkliznu pri udaru ribe ukoliko nisu dobro učvršćena.

Kao dodatak boljoj plovnosti možete pre vezivanja krila ubaciti umetak od CdC pera koje će još više poboljšati plovnost. Samo vam preostaje da to sve dobro uvežete da bi izgledalo kako treba.

WILLIAMS ANT - WILLIAMSOV MRAV

Upotreba mrava

Kada sam prvi put probao ovu mušicu bio sam prijatno iznenađen. Lovio sam na Sutjesci u reonu nacionalnog parka, od Tjentišta prema Gacku. Imao sam osjećaj da ga je napala svaka pastrmka koja ga je vidjela! Čak i kada je dlaka od jelena bila skoro nestala sa njega, pastrmke su ga napadale. Sva sreća da mušice iste vrste pravim u više primjeraka i u više veličina.

Posebne trenutke zadovoljstva mi je pružio u gornjem toku Drine (oko Foče). Posmatrao sam kako se ostali ribolovci trude da prevare lukavog lipljena na jutarnjem julskom suncu. Moram da napomenem da je neuporedivo teže prevariti ovog lipljena nego one u revirima (uz dužno poštovanje). Kada su svi odustali bio je red na mene. Rezultat je bio očaravajući, kao i ulov ovim mravom, napravljenim na vmc udici br 14. Mora se priznati da je lijep osjećaj doživiti ovakve trenutke.

Pokazao se dobro i na Tari. Jedino je imao slabiju lovnost u gornjem toku Neretve, što mi je bilo malo nelogično. Neretva je u gornjem toku veoma slična Sutjesci, pa je logično bilo da radi. Možda jednostavno nisam pogodio dan!

U svakom slučaju ovog mrava trebate imati u kolekciji, ako ste u mogućnosti!

Tekst i foto: Davidović Ognjen Ogi

Loading

1 Comment on “Viliamsov mrav

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*