Vezivanje najmanjih imitacija jednodnevki

Vezivanje najmanjih imitacija jednodnevki

Najmanje jednodnevke web glava

SBS: Vezivanje najmanjih imitacija jednodnevki

U skladu sa našom glavnom temom ovog broja, predstavljamo vam vezivanje jedne jednostavne, ali veoma korisne imitaicije malih jednodnevki. Njena jednostavnost rešava problem ugradnje nekoliko vezačkih elemenata na udice manje od veličine 18, a zatim i korektno ponašanje na vodi uz maksimalnu čvrstinu koju tako male imitacije mogu posedovati. Potreba za njihovim posedovanjem objektivno se javlja samo u najtoplijim letnjim mesecima i vremenu rojenja malih Baetida i Seratelle ignite, poznatije pod mušičarskim imenom Modromaslinasta jednodnevka ili skraćenicom engleskog naziva BWO.

Insekti koje pominjemo veći su od imitacije koju predlažemo, ali smo se i sami uverili da na rekama određenog tipa, ribe (posebno lipljan) zahtevaju korišćenje imitacija manjih od prirodnih uzora. Radi se prvenstveno o ne previše dubokim rekama mirnog toka i savršeno bistre vode, koje po pravilu izviru iz krečnjačkih vrela. Dok istovremeno na nekim bržim rekama ribu možete prevariti istim imitacijama na udicama veličine 18, pa čak 16 ili 14, na gore opisanim vodama potrebne su imitacije na udicama veličine 20, pa i još manjim. Razloge za takvo ponašanje možemo potražiti najpre u uslovima hladne, bistre vode, niskog vodostaja, ali i mogućnosti paralelnih rojenja insekata, kod kojih lakše primećujemo one veće, a zanemarujemo moguću pojavu manjih. Kako god bilo, jednodnevke na udicama veličine 20 i manjim su nužnost kojoj se moramo prikloniti budemo li hteli da uspešno pecamo.

Raditi tako malu jednodnevku sa više od 4 vezačka elementa nepotrebno je i tehnički teže izvodljivo. Budući da smo veličinu već definisali, pomenućemo da se sve ostalo bitno odnosi na siluetu, dobru plovnost i boju abdomena. Najvažnija komponenta ovako male imitacije je materijal koji će obezbediti dobru plovnost. Tradicionalna petlova pera mogu biti rešenje pojavom genetički selektiranih rasa živine, ali se njihovom upotrebom udaljavamo od koncepta jednostavnosti, a i ekonomski prihvatljivog rešenja. Upotrebom pačijih lojnih pera (CDC) plovnost i silueta su takođe dignuti na zavidan nivo, a vezivanje ovakvih veštačkih mušica je daleko lakše. Plovnosti imitacije dodatno doprinose materiajal ugrađen u njen rep kao i dabing kojim ćemo imitirati grudi jednodnevke. Fini sintetički dabinzi i kvalitetna prirodna dlaka (puh, krtica, zec) mogu laganim mašćenjem tela i grudi povećati plovnost male mušice (budući da se krila od CDC pera ne maste, jer mazanjem gube svoja prirodna svojstva).

Postupak vezivanja je jednostavan i uz rutinu zahteva veoma tanak konac za vezivanje. Današnje tržište nudi dosta proizvoda tog kvaliteta, a konac u tehničkoj upotrebi kojim bi mogli vezati male mušice obično nosi oznaku 200/2 (8/0 ili tanji). Postupak vezivanja je donekle obrnut od uobičajenog i sastoji se najpre u montiranju dva vrha CDC pera koja ostaju da vire položena nad okom udice. Krila mogu biti vezana i samo od isperaka većih CDC pera. Vezivanje repa i abdomena je uobičajeno, a nakon vezivanja 1/3 grudi vrhove pera vraćamo unazad, obuhvatamo sa nekoliko namotaja konca i ostatak udice popunjavamo u potpunu formu grudi nekim od pomenutih prirodnih materijala. U slučaju da smo krila vezali od CDC isperaka, nakon vraćanja unazad treba makazicama doterati oblik, jer takvo vezivanje krila podrazumeva vezivanje isperaka u dvostruko većoj dužini od samih vrhova. Vezivanje male glave je kraj izrade imitacije koju vam toplo preporučujemo u par nijansi maslinaste i žute boje.

Najmanje jednodnevke web 1

Najmanje jednodnevke web 2

Najmanje jednodnevke web 3

Najmanje jednodnevke web 4

Najmanje jednodnevke web 5

Najmanje jednodnevke web 6

Najmanje jednodnevke web 7

Najmanje jednodnevke web 8

Goran Grubić i Aleksandar Panić, avgust 2010.

www.flyandtrout.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*