Velika potočara, Ribnik jul 2019

Velika potočara, Ribnik jul 2019

Pozdrav Ivane, Da vam kratko opišem ili malo da dočaram ulov potočne pastrmke na Ribniku. Tog dana odnosno prije podne bio sam u gornjem dijelu, tačnije kod ribnjaka u nadi da ću prevariti koju pastrmku. Imao sam sreće i dvije sam uspio da prevarim sa veoma lijepim istaknutim bojama i sa jako istaknutim crvenim tačkama. Imao sam još dva solidna komada, ali su mi spale. Samo sam jednu pastrmku uslikao. Lipenove (lipljane) nisam slikao, jer imam milion slika, a svi su bili max. 45-47cm, da je bio jedan 50+ onda bi ga uslikao.

Poslije nekog vremena, vidio sam da nema više nikakvog dešavanja, pa sam odlučio da se spustim do Komune, ali loveći. Dok sam silazio uhvatio sam par lijepih lipenova. Kad sam došao do Komune zatekao sam Acu Đukića i pridružio sam mu se, a i meni je pauza dobrodošla. Poslije izvjesnog vremena pridružio se Acin imenjak Aco Popov i nakon par minuta pride i Momo sa suprugom Zdenom. Bilo je dosta interesantnih tema uz koje smo se lijepo ismijali.

Poslije pauze sam odlučio nizvodno od Komune da lovim. Hodajući niz Ribnik i prolazeći pored jednog dubljeg vira ugledah jednu poprilično veliku ribu, na dobra tri metra dubine. Napravio sam dva koraka na stranu, da ne bacam veliku sijenu na vodu i da je ne bi poplašio. Kleknuo sam i posmatrao sam je par minuta.

Razmišljao sam da li joj da bacam ili ne. Rekoh, kad sam već tu, ne bi škodilo dva tri puta da probam. Skidam 0,10mm naperak (tipet) i stavljam, odnosno produžujem špic 0,14mm i vežem nimfu 14-ku veličine. Bacam jednom, ne pada mi nimfa gdje treba, tako i drugi put. Kod trećeg bacanja nimfa pada i po mojoj procijeni je bilo sve optimalno. Okrećem glavu, posmatram ribu i njenu reakciju. Gledam jednog lipena kako se kreće prema pravcu gdje bi nimfa otprilike trebala da bude i kontam, nije valjda da će je on sad pokupiti i da će mi pomrsiti sve lončiće, iako je lipen, mojom procijenom, bio debelo preko pedeset. Lagano dižem nimfu i u tom momentu se zabijeliše usta pastrmke i osijetih otpor. Tada je počela glavom lijevo/desno da maše da bi se nečeg oslobodila. Ja sam uspio još jednom da kontriram, da udica sijedne kako treba. U tom momentu je i ona registrovala da nešto nije uredu i počela da pruža silan otpor. Pošto sam bio na visokoj obali i nije bilo moguće sam da je prihvatim u mrežu, bez kupanja, pozvao sam Acu da mi pomogne. Došao je i Momo sa Acom. Aco k’o Aco htio je odmah sa mrežom da skače u vodu da ribu prihvati. Na sreću smo ga odgovorili, jer bi i njega u tom momentu morali vaditi, pošto je taj dan imao velikih problema sa leđima, a i riba nije bila još izmorena. Dok sam bio na uzvišenoj strani bojao sam se da riba ne otpliva nizvodno, a tu bi joj se šansa pružila da se u podvodne grane zavuče. Tako i uzvodno je imala mogućnost da se provuče kroz granje koje je ležalo u vodi. U svakom slučaju, dok sam bio na uzvišenoj obali imao sam je pod kontrolom. Poslije par minuta, Momo je predložio da pređemo na drugu stranu. Tako smo i uradili. Riba je još par puta startova u bijeg, koji sam uspješno spriječio. Ribu sam privukao u pliću vodu, a Momo je sa svojim strpljenjem i staloženošću ribu prihvatio u mrežu i oslobodio je od nimfe. Nakon par slika riba je munjevito otplivala u hladni Ribnik.

Ovim putem bih se još jednom Momi zahvalio na savjetima i prihvatanju ribe.

Od opreme sam koristio: štap Sage SP 9 stopa, klase 3, a mašinica je bila Waterworks ULA3. Špic (tipet) je bio 0,14mm i nimfa je bila u istoj veličini. Riba nije mjerena.

Napisao sam kratku priču o nesvakodnevnom ulovu na Ribniku. Nadam se da sam bar malo mogao dočarati kako je bilo, a da tekst ne bude predugačak

Ognjen Ogi Tasić

3 Comments on “Velika potočara, Ribnik jul 2019

  1. Svaka cast, cestitam.
    Bio sam prisutan taj dan i posmatrac tog velikog ulova.
    Pozdrav i bistro

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*