Vakcina protiv Lajmske bolesti

krpelj-lajmska-bolest-web

Vakcina protiv Lajmske bolesti

Lajmska bolest spada u najopasnije bolesti koje šire krpelji zaraženi bakterijama iz roda Borellia. Za sada ne postoji vakcina protiv ove bolesti i ukoliko se ne tretira na odgovarajući način, bolest može dovesti do upale mišića i zglobova, što dovodi do atrofije, a u najgorem slučaju do smrti.
Češki naučnici su razvili jedinstvenu vakcinu koja kod eksperimentalnih životinja pokreće antitela u borbi protiv bakterije. Ipak na tržištu će se vakcina pojaviti tek za 4-6 godina i to prvo u veterinarstvu. Milan Raška vođa istraživanja sa Instituta za imunologiju iz Praga u saradnji sa Biovitom, veruje da su pronašli pravu vakcinu koja sprečava širenje bolesti.

krpelj1Testovi na psima su pokazali da vakcina efikasno štiti od infekcije saopštio je Libor Bittner šef Biovite. U istraživanjima su učestvovali i Institut za veterinarstvo Brno i Institut za hemiju i biohemiju iz Praga.

Simptomi koji ukazuju na Lajmsku bolest mogu biti povišena temperatura, glavobolja, umor, otečene žlezde, javljaju se u periodu od 2-32 dana posle ujeda krpelja. Ako se na vreme obratite lekaru pomoću antibiotika bolest je izlečiva. Kao komplikacije bolesti mogu nastati meningitis i encefalitis i zato obratite pažnju i reagujte na vreme.

Preuzeto: http://www.svastara.rs

Krpelji – najčešći prenosioci Lajmske bolesti

Boravak u prirodi nosi rizik i od ujeda krpelja, a među njima ima i potencijalnih prenosilaca Lajmske bolesti. Krpelja treba što pre ukloniti sa kože, isključivo pincetom i ne treba koristiti bilo kakve preparate, a ukoliko se javi povišena temperatura, malaksalost, crvenilo po koži, problemi sa snom ili prekomerno spavanje, trebalo bi obavezno posetiti lekara, rekla je Nevenka Pavlović.

One comment on “Vakcina protiv Lajmske bolesti
  1. Dusan kaže:

    Cela Svedska se vec godinama unazad vakcinise protiv ove bolesti. Vakcina postoji, ali ne kod nas. Znam to pouzdano, jer putujem cesto u Svedsku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*