Vakcina protiv Lajmske bolesti

Vakcina protiv Lajmske bolesti

krpelj-lajmska-bolest-web

Vakcina protiv Lajmske bolesti

Lajmska bolest spada u najopasnije bolesti koje šire krpelji zaraženi bakterijama iz roda Borellia. Za sada ne postoji vakcina protiv ove bolesti i ukoliko se ne tretira na odgovarajući način, bolest može dovesti do upale mišića i zglobova, što dovodi do atrofije, a u najgorem slučaju do smrti.
Češki naučnici su razvili jedinstvenu vakcinu koja kod eksperimentalnih životinja pokreće antitela u borbi protiv bakterije. Ipak na tržištu će se vakcina pojaviti tek za 4-6 godina i to prvo u veterinarstvu. Milan Raška vođa istraživanja sa Instituta za imunologiju iz Praga u saradnji sa Biovitom, veruje da su pronašli pravu vakcinu koja sprečava širenje bolesti.

krpelj1Testovi na psima su pokazali da vakcina efikasno štiti od infekcije saopštio je Libor Bittner šef Biovite. U istraživanjima su učestvovali i Institut za veterinarstvo Brno i Institut za hemiju i biohemiju iz Praga.

Simptomi koji ukazuju na Lajmsku bolest mogu biti povišena temperatura, glavobolja, umor, otečene žlezde, javljaju se u periodu od 2-32 dana posle ujeda krpelja. Ako se na vreme obratite lekaru pomoću antibiotika bolest je izlečiva. Kao komplikacije bolesti mogu nastati meningitis i encefalitis i zato obratite pažnju i reagujte na vreme.

Preuzeto: http://www.svastara.rs

Krpelji – najčešći prenosioci Lajmske bolesti

Boravak u prirodi nosi rizik i od ujeda krpelja, a među njima ima i potencijalnih prenosilaca Lajmske bolesti. Krpelja treba što pre ukloniti sa kože, isključivo pincetom i ne treba koristiti bilo kakve preparate, a ukoliko se javi povišena temperatura, malaksalost, crvenilo po koži, problemi sa snom ili prekomerno spavanje, trebalo bi obavezno posetiti lekara, rekla je Nevenka Pavlović.

Loading

1 Comment on “Vakcina protiv Lajmske bolesti

  1. Cela Svedska se vec godinama unazad vakcinise protiv ove bolesti. Vakcina postoji, ali ne kod nas. Znam to pouzdano, jer putujem cesto u Svedsku

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*