Uvodnik Mušičara broj 9.

Uvodnik Mušičara broj 9.

slovenija sava bohinjka„Čeka nas dugo – žarko leto!“
Maj, najlepši mesec za mušičarenje je za nama, kao i juni. Imali smo u njima promenljivo vreme, ali i velike vode, pa je mušičarenje na rekama i rečicama širom bivše Juge bilo sa promenljivim uspehom. Saradnici javljaju o ulovima kapitalnih pastrmki i lipljana. Dani su puno duži od noći, pa se boravak na vodi produžio. Iskoristite pa ulovite trofej.

Ekipa lista Mušičar je sa saradnicima bila na više mesta. U radnu posetu Sloveniji sam išao sa dopisnicima. Bili smo gosti RZS, a domaćin nam je bio sekretar Marko Koračin. Tamo smo prezentovali list.

Iznad Jesenica smo bili na Javorniškom rovtu – kampu gde mladi mušičari, sa mentorima, imaju školu mušičarenja. Škola je trajala tri dana na predivnim terenima oko doma Trilobit i reci Savi Bohinjki. Ostali smo još nekoliko dana duže i pecali sa drugarima, divnim ljudima (Karlo, Dušan, Zlaja, Janez, Jure, Tine, Bojan, Joca, …) na Savi Bohinjki i Kokri. Bili smo na Bledskom i Bohinjskom jezeru. Videli smo se sa Stanetom Omerzuom urednikom revije “Vode in mi”. Posle Slovenije, otvor revira Klokot, nove destinacije na karti Evrope. Dva dana druženja s ljudima koji počinju novu priču o ovoj predivnoj reci. Odlazak do Martin Broda i pecanja na predivnoj Uni na čijim će terenima biti održan I Kup jadransko – podunavskih zemalja u Kulen Vakufu, početkom jula. Ispratili smo prvo kolo lige mušičara Srbije (MLS) na Crnom Timoku, kod dobrih domaćina, zaječaraca. Naši saradnici su ispratili i ostale lige na prostoru ExYu. Završeno je svetsko prvenstvo u Škotskoj, … Promocija LOOP – a na Ribniku (BiH), i niz prezentacija, susreta, konferencija. Veliki EFFA miting u Glavatičevu, gde smo dobili jednog mastera i dva nova EFFFA instruktora je već ušao u istoriju. Predivno mesto. Ko god je tamo bio otišao je pun utisaka. Hvala saradniku Berjaminu Niziću – nb.Geronimo, koji je svojim aparatom i kamerom sve zabeležio. Posebno je interesantan bio veliki skup mušičara u Plavu (Crna Gora). List je preko saradnika ispratio sve događaje, pa čitajte izveštaje, reportaže i komentare. Lepo smo primljeni gde god smo se, kao ekipa lista Mušičar, pojavili. Prijatelji, hvala na svemu.

Pred nama su dva najtoplija meseca. Vreme je godišnjih odmora. Čekaju nas niski vodostaji i riba u toj maloj vodi, koju je teško prevariti. Koristite manje muhe i nimfe. Idite na vodu, posmatrajte prirodu i donosite zaključke na terenu. Ide dugo i toplo – žarko leto. Svaki vikend se negde na prostoru ExYU nešto dešava. Pozivaju nas da budemo na susretima, druženjima, takmičenjima, prezentacijama i da aktivno učestvujemo na njima. Teško je sve postići. Trudićemo se da sve ispratimo i da uvek imate sveže informacije sa voda. Nemojte sebi dozvoliti da vam prođe odmor da niste bili na vodi. Probajte mušičariti na moru ili jezeru, to bi trebalo biti novo iskustvo. Na tim vodama ima riba koje se mogu prevariti na veštačku muhu. Opremu u ruke, kapu na glavu pa na vodu! Pridržavajte se ribolovačkog KODEKS-a i uživajte! Ako nekoga iz vašeg okruženja naučite da mušičari, postigli ste da nas je više. Što je više pravih zaljubljenika u vodu, ribu i prirodu, biće bolje svima. Neka to bude vaš doprinos. Borite se protiv krivolova ličnim primerom. Primenjujte pravilo C&R. Slikajte i pišite! Objavićemo vaše priloge. Aktivno se uključite u akciju da nam reke i obale budu čiste, da radosni idemo na njih i šetamo njihovim obalama. Bistro!

Vaš urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*