Uvodnik Mušičara broj 14.

Uvodnik Mušičara broj 14.

slovenija sava bohinjka webNajlepši period na vodi, maj i juni

U novom broju pišemo o čitavom nizu tema koje interesuju svakog mušičara. Biće tekstova o pravljenju muha (korak po korak – SBS), izložbi mušica u Nišu, entomologiji, finih reportaža sa raznih terena na prostoru ExYu i Finske, priča o Johanu, , o ribnjacima… Redovne i stalne rubrike su uvek deo lista, pa i sada.

Večna tema na ovim prostorima o tradicionalnim muhama se zahuktava, pridružite se, ako nešto o tome znate ili poznajete nekog “starog” mušičara koji još uvek neguje tradiciju i vezuje muhe iz ruke. Tih muha je bilo i ima na ovim prostorima. Ne dozvolimo da im se zametne trag, zbog toga što ih nismo zabeležili u literaturi. Ćisek izvanredno piše o istoriji mušičarenja u svetu, posebno Engleskoj. Alija predstava lipljena i Marko bolena, malo o priboru i uvek aktuelni izlog. Nove knjige,…

Zima se završila i sada treba ispratiti da se sav taj silan sneg kroz vode i vodotoke iscedi do mora. Vode su još uvek velike, mutne i snežne, ali se polako bistre i smiruju! Dani se produžuju, insekti se roje i trebamo što češće biti na vodi.

NE ZABORAVITE! Lipljen je još u zabrani ceo maj i nemojte mu smetati, jer je u mrestu. Bucov, jez i klen su takođe pod zabranom, dok su štuka, bandar i smuđ otvoreni. Poštujte zabrane. Okušajte se u mušičarenju strimerima, pa ćete se nauživati. Koristite primeren pribor prema ribi koju očekujete! Otvori sezone na pastrmke su održani na rekama i revirima. Tokom marta i aprila smo kao gosti bili i na otvoru revira Klokot (poziv od strane Company RIZ Krajina) i Ribniku i Plivi (poziv od strane LTG Company) te reci Gradac (EKOD Valjevo). Naši saradnici su ispratili otvore na drugim rekama i jezerima. Na njima je bilo svečano sa puno mušičara i gostiju. Mušičari su bili željni druženja i puni očekivanja u novoj sezoni. Dopisnici javljaju o ulovima prelepih pastrmki (bilo je i kapitalnih primeraka – Vitunjčica, Klokot). Lovljene su najčešće na nimfe i strimere. Ribe su vraćane (C&R), mada ima još onih koji nesavesno nose ribe. Bili smo posetioci i učesnici na sajmu lova i ribolova u Nišu, a naši saradnici na sajmovima u Štokholmu, Minhenu i Odenze (Danska).

Teška kriza i recesija je pogodila sve, pa i nas koji izdajemo magazine, ali ćemo se truditi da maksimalno ispoštujemo dogovoreno i da vi kao krajnji korisnici ništa ne osetite. Svi pretplatnici i saradnici će dobijati svoj primerak lista Mušičar na vreme. Bistro i pretplatite se na Mušičar ili ga kupite u trafikama u Srbiji.

Postanite i vi urednik lista Mušičar, predložite teme, dajte sugestije i pitajte što god želite. Nastavak sezone će biti bogat događajima. Počinju lige u mušičarenju, kupovi i trofeji, u junu je svetsko prvenstvo u Poljskoj, a u septembru evropsko u BiH, te II Jadransko podunavski kup u Mozirju – Slovenija na reci Savinji. Organizovaće se niz prezentacija, mitinga i škola mušičarenja. Uključite se! Mušičar će uvek biti tu da vas izvesti!

Uživajte u mušičarenju i pošaljite svoj prilog ili neki vama drag ulov!

Bistro u nastavku sezone. Urednik

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*