Uspešni među nama: Vladimir Marković, mušičar OSR „Smuđ“ Požarevac

Uspešni među nama: Vladimir Marković, mušičar OSR „Smuđ“ Požarevac

Tekst objavljen u požarevačkom nedeljniku Reč naroda o mušičaru Vladimiru Markoviću, Tekst dostavljam u dogovoru sa Sašom Radosavljevićem.

Vlada Vinkić

УСПЕШНИ МЕЂУ НАМА: ВЛАДИМИР МАРКОВИЋ, МУШИЧАР ОСР „СМУЂ“ ПОЖАРЕВАЦ

Свако признање нови подстрек

Шести Куп Србије у риболовачкој дисциплини мушица који је на реци Ђетињи затворио овогодишњу сезону такмичења у мушичарењу, донео је екипи Организације спортских риболоваца „Смуђ“ Пожаревац друго место и вицешампионску титулу.

Уз Александра Мишића и Огњена Главоњића трећи члан тима је Владимир Марковић, риболовац, успешни спортиста и тренер репрезентације Србије. Рођен 18. маја 1978. у Пожаревцу одрастао је уз сестру Виолету и родитеље Винку и Милисава.

– Љубав према риболову наследио сам од оца који ме је од малих ногу водио на реку, најчешће најближу Велику Мораву. Опчињен читавим призором приобаља и сам убрзо увиђам какав је то осећај када пловак заигра и нестане под површину воде или се зачује звонце окачено на штап. Риболов постаје моја страст па временом почињем сам да одлазим бициклом, мало на Мораву, мало на багере, сећа се Владимир.

Уз обавезе према школи и другарима, наш саговорник је увек налазио времена за одлазак на реку, а тежња ка хобију и уживању у тишини и природи почиње да добија нове димензије и шири дијапазон ка спортским стазама.

– Временом, све више сам исказивао страст према лову риба предатора, односно грабљивицама. Као дечак нисам размишљао да ћу се бавити спортским риболовом. Тек када сам 2008. открио технику риболова мушицом, мој друг са обале Мораве Асхар – Џони Агаревић и ја почињемо да мушичаримо. Како се у пожаревачком крају нико није бавио мушичарењем, Џони и ја смо се добро намучили да савладамо ову технику. Годину дана касније одлучили смо да се пријавимо за такмичење Државне лиге Србије уз намеру да упознамо друге мушичаре и разменимо искуства са њима, прича Марковић који тада на Дрини остварује запажене резултате:

– На моје изненађење, остварио сам велики успех и као шести ушао у репрезентацију Републике Србије у дисциплини мушица. После тог резултата, репрезентација Србије одлази на међународно такмичење Куп Јадранско-подунавских земаља у Босни и Херцеговини на реци Уни, једну од најбољих вода за мушичарење. Учеснице су биле земље бивше Југославије, Мађарска и Бугарска. Иако без значајног резултата, наша репрезентација стекла је прва искуства на великим такмичењима, упознала пријатеље из региона, сазнајемо од саговорника. 

ДОЛАЗАК У „СМУЂ“

Исте године Марковић добија позив од Саше Радосављевића, садашњег председника Организације спортских риболоваца „Смуђ”, да помогне у оживљавању овог некада успешног пожаревачког Удружења риболоваца. Поново стајући на чврсте основе у оквиру „Смуђ“-а формира се прва мушичарска екипа чији су чланови Панчевац Милан Мартић и Пожаревљани Асхар Агаревић и Владимир Марковић. Велики ентузијазам и помоћ осталих клубова из Србије доприноси да у Савезу спортских риболоваца Србије Пожаревац ојача секцију мушичарења, те под окриљем Организације спортских риболоваца “Смуђ”, почињу да се нижу тимски и појединачни успеси. Године 2016. Владимир Марковић постаје шампион Републике Србије, а његов колега по штапу Милан Мартић вицешампион.

Уз домаће, наш саговорник лагано почиње да осваја и међународне риболовачке воде. Великим залагањем и напором, председник Клуба Саша Радосављевић 2017. године обезбеђује помоћ и подршку да два такмичара „Смуђ“-а оду на велико надметање у Словачку. Један од двојице био је Владимир.

– То је моје прво Светско првенство. Тада сам се и први пут срео са професионалним светским мушичарима и увидео где се налазим на светском рангу. Био сам у првих 60 од 180 такмичара, што ми је дало подстрек да још више уложим у себе, али и подржим колеге из „Смуђа“ на адекватан и другарски начин, вели Марковић.

СПОРТИСТА ГОДИНЕ

Током 2018. године Владимир Марковић изборио је пети пласман у репрезентацији Србије, те са Миланом Мартићем уз велику помоћ клуба и Града Пожаревца поново одлази на Светско првенство одржано у Италији. Савез спортских риболоваца Србије именовао га је за капитена репрезентације Србије, а резултат је био сличан као и на Светском првенству у Словачкој. Нешто касније, као члан екипе коју су уз њега чинили Милан Мартић и Александар Мишић осваја Куп Србије.

Како у свету риболова, тачније мушичарења, наш саговорник временом остварује запажене резултате, Спортски савез Града Пожаревца и Медијска кућа „Реч народа“ у традиционалној акцији Бирамо спортисту и екипу године додељују му 2018. године признање за најбољег у категорији сениора. Ово признање бива нови подстрек, тако да Марковић у екипи са Миланом Мартићем и Александаром Мишићем 2020. осваја 3. место на Купу Србије. Исти састав наредне године иде лествицу више освајајући друго место, а ове године у тиму са Александром Мишићем и Огњеном Главоњићем понавља исти резултат. На Међународном такмичењу Јадранско подунавски КУП Тјентиште 2021. године екипа осваја четврто место.

– Током 2018. године прихватам позив и постајем тренер репрезентације Србије. Сећајући се својих почетака, у оквиру Организације спортских риболоваца „Смуђ” помажем и млађим нараштајима са приоритетом на јуниоре, казује Марковић и сећа се како је 2019. освојио 7. место у Лиги Србије и изборио статус репрезентативца, али због финансијске ситуације репрезентација није била у могућности да оде на Светско првенство на Нови Зеланд.

Своје дневне и радне обавезе Владимир (води хемијско чишћење, породични посао који су покренули његови родитељи 1989. године) уклапа уз спортске у чему велику подршку и помоћ има од супруге Марије Запутил. Скупа им велику радост и срећу који пружа син Јанко кога тата увелико припрема за спорт коме је сам посветио велики део живота.

– Захваљујући дивним сарадницима и колегама из „Смуђ”-а, посебно председнику Сашу Радосављевићу, истим темпом настављам са ангажовањем како у такмичарском делу тако и раду са младим спортским снагама. На њима је будућност, закључује Владимир Марковић.

Влада Винкић

Aнтрфиле

Мушичарење је једна од најтежих дисциплина у риболову, али пружа и највеће задовољство. Користе се вештачки мамци израђени од перја, разних птица и синтетичких материјала. На такмичењу се увек користе удице без контра куке како би се риба што мање оштетила и вратила жива у своје окружење – воду.

Izvod iz nedeljnika “Reč naroda” o Vladimiru Markoviću

Priredio Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*