Usora poribljena potočarom

Usora poribljena potočarom

pastrmka teslic

Gornji tok rijeke Velike Usore kod Teslića poribljen je sa 12.000 mlađi potočne pastrmke, jer je prisustvo ove riblje vrste uveliko bilo smanjeno posljednjih godina.

Predsjednik Sportsko-ribolovnog društva „Usora“ iz Teslića Dušan Jotanović rekao je da je poribljavanje obavljeno na 20 lokaliteta uzvodno od naselja Blatnica, gdje se pokazalo da potočna pastrmka ima idealne uslove za opstanak.

On je naveo da je mlađ nabavljena od Sportsko-ribolovnog saveza Republike Srpske i da poribljavanje, koje je obavljeno tokom vikenda, predstavlja jednu od najznačajniji ovogodišnjih programskih aktivnosti organizacije.

„Mislim da smo ovim činom uspjeli da vratimo u život ljepoticu naših rijeka“, istakao je Jotanović.

On je najavio će tokom ove godine biti organizovana još jedna akcija poribljavanja, ali sa ribom lipljan, koja je, kao i potočna pastrmka, jedna od autohtonih vrsta zastupljenih u gornjim tokovima rijeke Usore.

Teslićki ribari smatraju da se zbog suša, ali i nekontrolisane eksploatacije šume i šljunka, iz godine u godinu smanjuje nivo rijeke Usore što dovodi u pitanje opstanak ribljih vrsta, pa će se zbog toga morati ozbiljno prići ovom problemu.

Preuzeto: SRNA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*