Upropašten mrest na Drini

Upropašten mrest na Drini

mrest01

Upropašten mrest na Drini
Saopštenje za javnost Ujedinjenih ribolovaca Srbije

Dana 25.04.2016. Ujedinjeni ribolovci Srbije su izdali saopštenje o najnovijem upropašćavanju mresta drinskih riba – nastavak nemara. Nažalost u vreme mresta ribe, iz godine u godinu sa Drine, jedne od naših najlepših reka, stižu tužni prizori i loše vesti.
Usled rada HE Bajina Bašta u Perućcu i oscilacija vodostaja (tj. naglog pada visine vodenog stuba), usred perioda mresta mladice i bele ribe, brojna bojišta (mrestilišta), a samim tim i ikra su krajem prošle nedelje ostali na suvom.

mrest03

I pored dopisa korisnika upućenog EPS-u i molbe da se u ovom periodu voda ne obara na biološki minimum i letnje vodostaje, nagli pad nivoa reke ostavio je ikru mladice i bele ribe na suvom, čime je veći deo ovogodišnjeg mresta na Drini između Bajine Bašte i Ljubovije propao. Uz svo uvažavanje značaja rada HE i proizvodnje struje, evidentno je da uz minimalne korekcije režima rada HE Bajina Bašta postoji mogućnost očuvanja najvećeg dela prirodnog mresta ovih vrsta, a time i ribljeg fonda reke Drine, samo uz malo dobre volje ljudi u EPS-u, od kojih je, nakon protesta ribolovaca zbog poslednjeg obaranja vodostaja stiglo obećanje da u narednih nekoliko nedelja neće biti spuštanja nivoa na letnji nivo, tj. na biološki minimum. mrest02

Sve ovo posebno je važno zbog toga što je oscilacijama vodostaja posebno pogođen mrest mladice, simbola reke Drine i globalno veoma proređene vrste, koja se nalazi u crvenoj knjizi ugroženih vrsta. Naša dužnost prema budućim generacijama je da sačuvamo ovog najvrednijeg i najatraktivnijeg stanovnika Drine, a time i ceo ekosistem ove reke. Osim značaja za prirodu, zdrava i brojna populacija mladice mogla bi biti itekako značajna i za naše društvo, a posebno za područje Zapadne Srbije, jer ima značajan turistički potencijal, budući da bi stotine ribolovaca godišnje dolazile iz inostranstva, a mnogo više iz ostalih delova Srbije, kada bi ove ribolovno ataktivne vrste bilo onoliko koliko je bilo do pre dvadesetak godina.

mrest01

Saopštenje za javnost Ujedinjenih ribolovaca Srbije će nastojati da sa Elektroprivredom Srbije i resornim ministarstvom pronađu dugoročno sistemsko rešenje, koje neće ugrožavati ni mrest drinskih riba, ni funkcionisanje elektroenergetskog sistema.

www.ujedinjeniribolovcisrbije.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*