Udruga sportskih ribolovaca Vitez – predstavljanje

Udruga sportskih ribolovaca Vitez osnovana je 10.04.1952. godine. Po broju članova spadamo u manja udruženja te u prosjeku imamo 120-150 članova godišnje. Sve naše vode su salmonidnog karaktera, a naseljavaju ih potočna pastrmka, lipljen i mladica.

USR Vitez gospodari sa 130,4 kilometra vodotoka koji čine rijeka Lašva, rijeka Kruščica, rijeka Bila (dio) te veliki broj planinskih potoka.

Pod stalnom zabranom ribolova su svi potoci i rijeka Kruščica od naselja Kruščica uzvodno kao poznata plodišta salmonida. Udruženje je od općine Vitez dobilo na korištenje zemljište površine 1600m2, na kojoj se nalazila velika divlja deponija, uz rijeku Lašvu na kojemu smo izgradili i pustili u funkciju sportsko-rekreacionu takmičarsku mušičarsku stazu u dužini od 1.000 metara.

Prije
Prije
Poslije
Poslije

Staza se održava svakodnevno, a za istu je zadužen jedan ribočuvar koji je svakodnevno na stazi. Izgrađeno je 6 kaskada, postavljeni su zakloni za ribu, klupe za sjedenje i kante za otpad. Na stazi su izgrađene i platforme kako bi se olakšao ribolov invalidnim licima.

Uz samu stazu smo izgradili Ribarski dom, postavili natkrivene hladnjake, doveli vodu za piće, uveli el.energiju, izgradili roštilj sa pekom, a općinske vlasti su nam naknadno postavila uličnu rasvjetu na samoj stazi.

Na stazi su održavana federalna i državna takmičenja za seniore i omladince.

Ribolov na mušičarskoj stazi se vrši isključivo na način uhvati i pusti (C&R), a na otvorenim vodama vrijede pravila propisana za salmonidne vode. Upravni odbor svake godine donosi režim ribolova za narednu sezonu.

Kontrola ribolovnih voda se izvodi u suradnji sa policijskom stanicom Vitez kao i uz pomoć akreditovanih volontera ribočuvara.

Rad sa mlađim naraštajima je jedan od prioriteta, a djeca imaju i zapaženih uspjeha. Za 2018. godinu  imamo i prvaka BiH u mušičarenju u kategoriji U-18.

Obzirom da smo jedno od prvih udruženja u BiH koje je upoznalo “prednosti” minihidrocentrala (MHE), te na osnovu iskustva sa radom istih pokrenuli smo projekat izgradnje mrijestilišta salmonidnih vrsta riba sliva rijeke Lašve kako bi nadoknadili negativni uticaj MHE.

Mrijestilište
Poribljavanje

Udruženje posjeduje svoju web i facebook stranicu gdje objavljujemo sve važnije informacije. Opširnije o nama na adresi www.usrvitez.ba

Poslao:
Udruga sportskih ribolovaca Vitez
Novak Šarić – Nono
www.usrvitez.ba
00 387 63 288 500

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*