Turkova Tarantula

Turkova Tarantula

turkova tarantula 13SBS: Turkova Tarantula

U novije vreme u katalozima poznatih svetskih firmi koje prodaju veštačke mušice može se sresti i jedna sa neobičnim imenom – Turkova Tarantula (Turk’s Tarantula). Radi se o velikoj plivajućoj mušici koja iz raznih razloga može da bude privlačna pastrmkama, klenovima i drugim ribama.


Ta mušica je daleki rođak Muddler Minnowa, pošto ima glavu od šišane zimske dlake jelena, ali se daleko odmakla od svog prvobitnog uzora. Njen autor je Gaj Turk (Guy Turk) američki mušičar, koji ju je vezao za velike vode na zapadu SAD. Verovatno je da su mu prvi uzor za ovakvu mušicu bile velike kamenjarke koje se tamo roje, ali je svima brzo postalo jasno da ona može uspešno da imitira i skakavce, velike tularaše i mnoge druge koje jedu pastrmke. Vremenom je Tarantula postala jedna od najpopularnijih atraktivnih mušica za lov na mnogim rekama širom sveta.

Originalni materijali za vezivanje su:

Udica: TMC 5262  #2 – 14
Rep: pera sa vrata zlatnog fazana
Telo: dlaka sa lica zeca
Krila: bela dlaka sa repa teleta i nekoliko tračica Krystal Flash-a
Glava: zimska dlaka jelena
Noge: gumene tračice, po dve sa svake strane

Postoje brojne varijacije na ovu početnu temu, tako da se danas mogu sresti Tarantule u raznim bojama. Ono što je posebno zanimljivo kod ovako vezane mušice je da se ona može menjati, odsecanjem nekih delova, i tako adaptirati u skladu sa situacijom na vodi. Ta osobina Turkove Tarantule pomogla je čuvenom američkom mušičaru Džordžu Andersonu (George Anderson) da 1990. pobedi na takmičenju Jackson Hole One – Fly Contest. Radi se o nezvaničnom takmičenju (koje se ipak vrlo ozbiljno shvata), a koje se sastoji u tome da se lovi čitav dan sa samo jednom mušicom po izboru takmičara. Posle uspeha Tarantule na tom takmičenju sve češće se koriste mušice na kojima je vezano više atraktivnih komponenata, koje se na vodi makazicama po želji odsecaju.

Turkova Tarantula, pored toga što je postala popularna plivajuća mušica ima još neke skrivene osobine. Radi se o tome, da njena ošišana glava omogućuje ovoj mušici da zaroni ispod površine vode, slično kao čuveni Dahlberg Diver, i da se sa njom lovi kao strimerom. To nije strimer koji će lako da se potopi sve do dna reke, ali ispod površine može da bude izuzetno privlačan za aktivne ribe. Upravo zbog raznovrsniih mogućnosti za korišćenje u ribolovu, relativne jednostavnosti vezivanja, kao i zbog dostupnosti materijala – preporučujemo vam da je isprobate, jer vam uz malo sreće može doneti lepe ulove.

turkova tarantula 01
turkova tarantula 01
turkova tarantula 02
turkova tarantula 02
turkova tarantula 03
turkova tarantula 03
turkova tarantula 04
turkova tarantula 04
turkova tarantula 05
turkova tarantula 05
turkova tarantula 06
turkova tarantula 06
turkova tarantula 07
turkova tarantula 07
turkova tarantula 08
turkova tarantula 08
turkova tarantula 09
turkova tarantula 09
turkova tarantula 10
turkova tarantula 10
turkova tarantula 11
turkova tarantula 11
turkova tarantula 12
turkova tarantula 12
turkova tarantula 13
turkova tarantula 13
turkova tarantula 14
turkova tarantula, druge boje tela

 

Tekst, foto i izrada: Goran Gruibć i Aleksandar Panić, avgust 2009.
www.flyandtrout.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*