Tuba mušica – Mariofil

Tuba mušica – Mariofil

Tube 22SBS: Tuba mušica – Mariofil
Postupak izrade tuba mušice

Izrada lovne mušice koja se koristi za lov lososa (salmon, lax) i morske pastrmke u švedskim slatkim i boćatim vodama.
Autor je prijatelj vezač Mario Markanović iz Norčepinga (bivši zeničanin)

Alat i materijali:

Od alata je koristio standardnu stegu, iglu za tube mušice (igla je konusna od 0,2 do 3mm i može se kupiti u svakoj ribarskoj radnji), bobinu s kalemom konca po želji, makazice, skalpel i lak za završno lakiranje i upaljač.

Od materijala je koristio plastičnu i silikonsku tubu, osnovni konac, zlatnu traku, crveni konac, zeleni dabing i nekoliko vrsta krzna, te isperke paunovih pera.

Materijali i radno mesto
Materijali i radno mesto. Mario se ovde odlično snalazi

Mario vezuje muhe 1

Mario vezuje muhe
Mario vezuje muhe – obožava. Kaže da ga smiruje!

Postupak izrade:

Postaviti u stegu iglu koja je konusna. Na nju navući tubu od krute plastike Ø 2mm i na nju navući silikonsku tubu-cevčicu dužine oko 15 mm.

Koristiti konac 0.8mm crne ili neke druge boje namotan na bobinu. Napravimo koncem početni čvor i omotati silikonsku tubu oko plastične cevi. Pričvrstiti crveni deblji konac za tubu i doći do kraja silikonske tube. Početi zelenim koncem telo tube i na isti početak postaviti zlatnu prošaru, namotati i prošarati zlatnim koncem. Zatim namotati pero. Dodati lisičiji rep samo dlake. Slagati više boja, a svaki sloj se ostavlja malo duži. Tako tuba dobija formu, a da ne prelazi dužinu tela tube. Završava se sa koncem da se dobija forma konusa sa obe strane mušice. Skalperom skratiti tubu da ostane 2-3mm s obe strane. Upaljačem se prineseplamen tubi da se tuba stopi do konca. Prelakira se čvor za mušice. Fiksira se i nakon par minuta sušenja tuba je spremna za upotrebu.

Tube 01

Tube 02

Tube 03

Tube 04

Tube 05

Tube 06

Tube 07

Tube 08

Tube 09

Tube 10

Tube 10_1

Tube 11

Tube 12

Tube 13

Tube 14

Tube 15

Tube 16

Tube 17

Tube 18

Tube 19

Tube 20

Tube 21

Tube 22

Tuba se koristi tako da se kroz nju provuče najlon, a udica se veže za kraj najlona. Udica može biti „gola“ ili da je na njoj navezano neko pero u boji sličnoj tube mušici ili kontrasnoj. Koriste se jake udice – kraćeg vrata. Ušica s čvorom se uvuče u silikonsku tubu, pa je sve prividno fiksirano. Tako se zabacuje i vodi. Kada riba uzme i nakon kontre tuba se oslobađa i ide uz najlon, tako da se ne oštećuje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ivan Korhner uz pomoć Maria

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*