Transport štapova do mesta pecanja

Transport štapova do mesta pecanja

vanjski-nosaci-w2

Transport štapova do mesta pecanja

Jedna od najvažnijih stvari kod mušičarenja je kako preneti štap od kuće do terena gde ćemo loviti ribu, a da to bude sigurno po nas i opremu! Pri kupovini štapovi dolaze upakovani u originalnu futrolu koja može biti plastična ili metalna i tada je štap najsigurniji kada je u njoj.

metalna-futrola
Metalna tuba za štap
vision-vipu-fly-rods
Plastična tuba presvučena kordurom za štap
pike
Futlola za štap s mestom za čekrk

U njoj ga čuvamo u kući ili već gde čuvamo opremu, donosimo u autu do mesta gde ćemo loviti, a kako dalje? Tu futrolu ostavljamo kod kuće ili u autu, a kako dalje? Evo nekih rešenja!

travel_tube_reel-w3p4rdbl

Komplikovno je rastavljati sistem (mušičarski štap na kome je montiran čekrk i provučena struna kroz provodnike, navezan predvez i muha na podvezu) i vraćati štap ponovo u futrolu pri svakoj promeni mesta pecanja. Kada se ide peške i na kraće distance to i nije toliki problem, jer se štap ne mora rastavljati ili se rastavi, pa se takav nosi u ruci. Štap se tada osigura gumicama, „gumicama“ za kosu ili neoprenskim stezačima s čičak trakom. Može se nositi i u posebnim futrolama s prostorom za čekrk, ali se mora rastaviti.

hair-gums
Gumice za kosu – spajanje delova štapa kada se rastavi
qc_4-8piecerod
Posebni nosač za štap
neoprenski-drzaci-sa-cickom
Neoprenski držači za štap – traka sa čičkom

neoprenski-drzaci-sa-cickom-1

Problem je kada je drugo mesto daleko, pa se ide autom ili nekim drugim prevozom (čamac, brod, …). Tada se štap i ostatak opreme mora rastaviti i spremiti na sigurno, jer se puno lomova štapova i oštećenja opreme dešavaju baš tada.

Postoje uglavnom dva načina za prenos štapova koji nisu rastavljeni vanjski i unutrašnji nosači.

Unutrašnji nosači su odlično rešenje, ali se može primenjivati u dužim autima i karavan vozilima. Sigurni su i pouzdani, a oprema je zaštićena od vanjskih uticaja. Oprema je postavljena pod krov i sigurna je. Držači mogu biti, gumeni, plastični ili drveni sa hvataljkama ili gumenim držačima.
Ima mušičara kojima je auto dovoljno dugo da nerasklopljene štapove transportuju na novo mesto tako da ih pruže po sredini auta od police koja pokriva gepek do šoferšajbe između vozača i suvozača.

unutrasnji-nosac-stapova-w1unutrasnji-nosac-w213770-50571_zm

Vanjski nosači su tako bazirani da se nalaze ili u posebnoj zatvorenoj futroli na krovu auta (paktreger) ili kao vakuum (ili magnetni) držači koje pričvrstimo na haubu i krov, a posebnim gumenim stezačima sprečimo pomeranje štapova i opreme. Nesigurnija je ova otvorena varijanta, ako se prolazi putevima koji su obrasli, jer neka grana pored puta kojim prolazimo može oštetiti opremu, ako je zakačimo.

titan-rod-vault-open
Vanjska tuba za više štapova sa čekrcima
double-haul-close-up
Vanjska tuba na paktregeru
drzac-za-stapove
Vanjski vakuumski držač za štapove
95486_stangholder_til_bil_3
Vanjski magnetni držač


314f23c896e798e693dd6f234ff0a3b5portable-gray-soft-foma-fly-fishing-font-b-rod-b-font-magnetic-holder-font-b-standvanjski-nosaci-w3  vanjski-nosaci-w1

vac-rac-on-car

 

Postoji i varijanta sa autima koji imaju Šiber na krovu da se oprema stisne tim vratima i tako se štapovi transportuju. Štap je vani, a čekrk je unutar auta. Može se tako nositi više štapova s čekrcima koji nisu rasklopljeni!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ubaciti čekrke kroz šiber vrata i stisnuti

Ima mušičara koji drže štap kroz otvoren prozor dok drugi vozi (Ne preporučujemo).

Ima i puno drugih praktičnih rešenja. Smislite i koristite neki svoj način koji je siguran po opremu. Nadam se da sam vam dao neku ideju za narednu sezonu mušičarenja!
Tekst o problemu nošenja štapova: http://globalflyfisher.com/fish-better/car-rod-holders

Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Transport štapa RR-SPlatte-right-slider
Magnetni držač vrha štapa tokom transporta sastavljenog štapa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*