Transformacija vilinog konjica

Transformacija vilinog konjica

Glava1

Transformacija vilinog konjica
Vilin konjic (Dragonfly) – iz nimfe u letećeg insekta

Bio sam na reci Savi u Beogradu. Pecao smuđa. Obzirom da udarca nisam imao, a video sam nimfu vilinog konjica kako izlazi iz vode na kamen, odlučio sam da je poslikam. Strpeo sam se par minuta i škljocao mojim aparatom. Sve se dešavalo relativno sporo, tako da sam imao vremena, a i sunce me poslužilo da makro ispadne OK. Aparat je bio neki pentax – model W-pa neki broj.

Komentar transformacije
Ovako sve počinje, nimfa vilinog konjica lagano izmili iz vode, popne se na stenu, jako se uhvati nogama, strese se par puta i kreće transformacija …
Na leđima se stvara pukotina kroz koju krilati insekt treba da izađe i kada leđima napravi dovoljno prostora, izbaci i glavu, lagano se migolji, mrda levo-desno i polako se izvlači iz stare odeće.
Povremeno se odmara, naporno je presvlačiti se. Dok odmara misli se kako li je samo težak život ljudskim ženkama dok se po stoti put presvlače u nekom butiku.
Čim se dovoljno izvuče nogama se pridrži za podlogu da bi mogao lakše da se izvuče ceo.
Kada se potpuno izvuče ostaje samo da se krila lepo formiraju i spreman je za let.
Krila su fenomenalno složena po prevojima i spakovana su u vrlo malo prostora…na sledećoj fotki se vide začeci krila, tj mesto gde su bila složena
Još malo i ode…. Krila se rašire, malo se mahne i ćaos …..!

001002003004005006007008009010011012013014015016017018

Nešto što je do pre par minuta disalo pod vodom sada diše na suvom i leti. Let mu je dosta brz. Vilin konjic je jedan od boljih letača kod insekata.

Foto i komentari Vladimir Petrović Oholi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*