Thanna, Dunav, Tana

Thanna, Dunav, Tana

Postoje tri Tane. Jedna je naša bosanska ili ilirska paganska boginja Thanna. Druga je najveća evropska rijeka Dunav. Treća je takođe jedna rijeka, najveća rijeka sjevera Evrope, rijeka Tana u Norveškoj.

Thanna, ilirska-bosanska boginja šume i vode
Dunav
Rijeka Tana u Norveškoj

Otkud Dunav da se zove Tana?
Bosna i njena boginja Thanna, Dunav u 10 zemalja Evrope i rijeka Tana u Norveškoj su hiljadama kilometara udaljeni jedno od drugih. Da li je moguće da su prvobitni naseljenici dalekog sjevera sa sobom nosili i imena toponima ili mitoloških bića koje su poznavali i u koje su vjerovali. Sasvim moguće. Krajnji sjever Evrope je naseljavan tempom povlačenja leda poslije završetka zadnjeg Ledenog doba. Trajalo je to hiljadama godina.

Ribareći na rijeci Tani primjetio sam dvojezične natpise na čitavom području Finnmarka, krajnjeg sjevera Evrope kojim administrativno upravlja narod Sami u okviru same države Norveške. Sami imaju svoj vlastiti jezik, sličan finskom, ali se međusobno ne razumiju. Na norveškom rijeka se zove Tana, a na sami jeziku Deatnu. Tek kad sam od lokalnih ribara čuo kako izgovaraju to “Deatnu” shvatio sam da to zvuči fonetski kao Dunav. Pitam, šta znači to Deatnau ? Kažu VELIKA RJEKA! A Dunav je baš velika rijeka, ogroman. To je upravo taj Deatnu, taj Dunav u jeziku Samija. Oni su ga sa obala Dunava prenijeli na obale rijeke Tane hiljadu kilometara sjevernije.

Otkud da se Dunav zove po našoj boginji Thanni, boginji rijeka i šuma u Bosni, ranijoj Iliriji? Ime Dunav nije ime slovenskog porijekla, ime mu nisu dali narodi uz rijeku, već su naslijedili to ime kao i ime koje nosi naša Kozara ili mnogi drugi toponimi po Bosni.

Narodi su migrirali lijevo-desno, gore-dole putevi su im se ukrštali, ali jedno je sigurno, sjeverni djelovi Evrope su naseljavani od strane naroda koji su živjeli južno od leda, a sasvim sigurno i sa prostora Bosne. Da je to tačno pokazuju i današnja genetska istraživanja. Gotland je pokrajina u srednjoj Švedskoj koja pored Bosne ima najveći procenat starosjedalačkog stanovništva u Evropi i za divno čudo, ljudi, danas Šveđani i današnji Bosanci imaju identičan genetski marker što u prevodu znači da nam je porijeklo isto, da potičemo iz istog izvora.

Laks iz rijeke Tane u Norveškoj

Ja vjerujem da je ime naše boginje Thanne boginje 5 velikih rijeka Bosne putovalo hiljadama godina laganim tempom raseljavanja i za sobom ostavio trag u imenu velikog Dunava te velike rijeke Tane u Norveškoj. Bosanci su raseljavajući se ponijeli i ime svoje boginje. Zbog toga kad stojim na obali rijeke Tane i lovim laksa (lososa, prim.urednika) imam nekakav dalek osjećaj da stojim pored Une i nekako mi srce igra drugačije. Dozvoliću sebi da mi misli vrludaju svijetom mašte i realnosti i da tom prelijepom osjećaju imam da zahvalim našoj boginji Thanni.

Zamišljam je da pazi na nas, da nas čuva od uroka i drugih nesreća, nas sto hiljada bosanaca koji živimo danas u Skandinaviji. Mi smo samo drugi genetski val naseljavanja sjevera Evrope gdje ćemo osvježiti naše stare gene. Zato se ovdje osjećam kao kod kuće. Ovo je i moja zemlja.


Osman Ope Bejtović,·Četvrtak, 20. Februar 2020.·Reading Time: 3 Minutes

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*