Tamniji okeani zbog globalnog zagrevanja

Rast temperature na Zemlji promeniće boju okeana zbog pada broja fitoplanktona i sitnih organizama u morima, koji apsorbuju i odbijaju svetlost.

Naučnici su utvrdili da će toplija mora negativno uticati na populaciju fitoplanktona i da će ih biti sve manje u narednih decenijama.

Što je više fitoplanktona voda poprima neku vrstu zelenkaste nijanse, a zbog predviđenog pada broja ovih organizama do 2100. godine 50 odsto svetskih mora će potamneti.

Promena boje, međutim, nije jedina posledica pada broja fitoplanktona, jer ovi sićušni organizmi igraju ogromnu ulogu u okeanima. Osim što pretvaraju sunčevu u hemijsku energiju i za to troše ugljen-dioksid, ujedno su na dnu lanca ishrane, što znači da će sve životinje iznad njih na lancu biti pogođene.

Istraživanja su pokazala da će sa zagrevanjem u okeanima biti sve manje ovih organizama. „Utvrdili smo da će se boja promeniti i to će najverovatnije biti jedan od najranijih signala da smo promenili ekologiju okeana“, navodi Stefani Dutkievic, predvodnica studije sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu.

Autor: BBC

Priredio IK
Foto: Pixabay

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*