Taktika: Zimsko mušičarenje klena

Taktika: Zimsko mušičarenje klena

Klen web6

Taktika: Zimsko mušičarenje klena

Mnogi mušičari preskaču zimsku sezonu i radije ostaju kući i motaju muve za predstojeću prolećnu sezonu. Mene ne drži mesto i zato krećem u potragu za najatraktivnijom ribom za mušičarenje na našim prostorima – klenom.

U zimskom periodu klen je dosta oprezan i grupiše se kao i sva ostala riba u zimovnicima ili blizu zimovnika. Potrebno je samo pronaći jato i zabava kreće. Moj favorit među muvama za zimsko mušičarenje klena je Bambula. Mnogi eksperimetišu sa malim imitacijama, ali ja sam došao do interesantnog zaključka, iz prakse, da iako se zimi roje mali midževi klen ipak voli veliki zalogaj.

Klen web bambula
Velika Bambula

Moje Bambule za ovaj zimski period su na udicama Gamakatsu F15 #10.

Zašto baš na veličini #10?

Iz nekoliko razloga: Klen u zimskom periodu, kada nema dovoljno sunca, je većinom na dnu, a prezentujem mu suvu muvu na površini. Velika Bambula je odlična da se, ne finom, već agresivnom prezentacijom na povšini zainteresuje klen. On treba da se digne sa dna i pokupi je. Takođe je bitna i velika upornost. Ne treba na jednom mestu bacati nekoliko puta, već treba bombardovati uzastopno sve i jedno mesto i eto rezultata. Kad je oblačno ili maglovito klen je neoprezan i pokupiće muvu bez obzira kako ona pala na vodu, dok u sunčanim zimskim danima, kada krene ka površini izuzetno je oprezan i plašljiv. Tada mu treba prilaziti kao i za vreme letnje sezone, pažljivo i oprezno.

Klen web1

Klen web2

Klen web7

Još uvek je mali vodostaj na našim rekama, vode su bistre, pa izađite na pecanje da se zagrejete za predstojeću pastrmsko/klenovsku sezonu.

Bistro svima u 2014-toj!

 Klen web4

Klen web5

Klen web3

Ivan Jovanović – SnikS

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*