Prvo kolo MLS za 2008.

Prvo kolo MLS za 2008.

gradacKonačno se desilo!
Prvo kolo MLS, na reci Gradac, Valjevo

U klisuri reke Gradac, u subotu, 19. aprila 2008. je održano prvo kolo za mušičarsku ligu Srbije (MLS). Organizator je bilo ekološko društvo EKOD Gradac. Oni su zajedno sa gostima iz BiH, Aleksandrom – Acom Đukićem i Nazifom Fetahovićem – Suzijem, te predsednikom MFS, Ivanom Dragojlovićem, opremili stazu i pripremili sudije.

Obezbedili su da takmičenje u oba sektora tog takmičarskog dana protekne u najboljem redu.

U sklopu Prvog kola je bila prezentacija fly casting od strane EFFA instruktora Ivana Dragojlovića, promocija mušičarske opreme VISION (zastupnik firma “Travar” d.o.o. iz Novog Sada) i promocija lista Mušičar iz Novog Sada, od strane urednika Ivana Korhnera. Pored mušičarenja održan je PRVI Sabor ekologa Valjeva, na kome su učestvovali skoro svi (organizacije i društva) iz Valjeva kojima je cilj očuvanje prirode. Na otvaranju, Šareno Platno, u klisuri reke Gradac, je pored takmičara i organizatora, bilo puno gostiju i prijatelja, iz Valjeva i okoline i brojnih mesta u Srbiji. Moglo bi se reći da je ovo bio i međunarodni skup, jer je bilo gostiju iz susednih republika BiH i Crne Gore. Dvestotinjak učesnika skupa je bio impozantan skup za Gradac, pa i Valjevo.

Takmičenje

Na izbornom takmičenju, za reprezentaciju Srbije u ribolovu na veštačku muhu se prijavilo 30 takmičara širom Srbije. Ovo je prvi put da se u Srbiji organizuje ovakvo takmičenje i novoizabrano rukovodstvo EKOD Gradac se zahvaljuje MFS da je prepoznao entuzijazam, volju i želju velikog broja ekologa iz Valjeva i poverilo im održavanje prvog kola, baš, na reci Gradac.
Takmičilo se ukupno 28 takmičara. Glavni sudija Aco Đukić je na kraju takmičenja bio veoma zadovoljan. Takmičenje je proteklo u najboljem redu. Vreme je bilo lepo, a povremeno jak vetar, je malo “pokvario” ugođaj. Kasnije se vreme popravilo. Riba je slabo radila na prvoj utakmici, ali se posle stanje popravilo.

takmicenje
Miljan u akciji na Šarenom platnu

Svaki takmičar je pored redovne opreme morao imati i meredov, za prihvatanje ribe. Sve ribe su vraćene u reku. Lovilo se na muhu po izboru (suhe, mokre, nimfe ili strimere) u dva sektora sa po 14 mesta, a smena je bila na svakih 15 minuta, niz vodu, što su sudije signalizirale. Pošto je Gradac, uska reka, nije bilo dozvoljeno gaziti vodu osim kada se reka prelazila. Nakon šeste izmene sledilo je poluvreme i pauza od sat vremena. Posle duge pauze takmičari su promenili sektore i nastavili loviti. Vreme se malo popravilo, pa je obećavalo, da će biti puno ulova, ali se na kraju pokazalo da je Gradac “težak” za ribolov i ribu je uhvatilo samo trinest takmičara.

organizacija
Organizacioni odbor i sudijski žiri

Nakon merenja i sređivanja rezultata, proglašenje pobednika je obavljeno ispred doma ribolovaca na Šarenom Platnu. U toku takmičenja se isključivo lovila potočna pastrmka. U obzir za ukupni rezultat su dolazile ribe preko 20cm, koje su uhvaćene za usta, bez ograničenog broja riba.

pobednici
2. mesto Miljan, 1. Nebojša i 3. Radojica

Najuspešniji u ukupnom plasmanu, je bio Damnjanović Nebojša iz Valjeva sa sedam ulovljenih riba. Drugo mesto je osvojio Nikolić Miljan iz Niša, a treće Radojica Popović iz Raške. Četvrto, peto i šesto mesto su osvojili Ivan Ranđelović iz Niša, Kuzmanović Oliver iz Niša i Saša Bencun iz Valjeva. Prva trojica su pored medalja i diploma dobili list Mušičar i godišnju pretplatu za list, upredeni predvez i majice od EKOD Valjevo.
Najveću ribu na takmičenju – potočaru od 48cm je ulovio Kuzmanović Oliver iz Niša na veliku jednodnevku.

gradacka-pastrmka
jedan od ulova – gradačka potočna pastrmka

Svi ostali takmičari su dobili majice za podsećanje na susret na reci Gradac i predivnim ljudima koji su sve ovo, izvanredno, organizovali.
Poželimo takmičarima da se za sledeća kola MLS (2. Đetinja, 3. Rzav, 4. Drina i 5. Lim) dobro i kvalitetno pripreme, te da osvoje što bolja mesta. Njih petorica će, na kraju, biti članovi prve reprezentacije Srbije u mušičarenju i ići na svetska i evropska prvenstva. Pokazalo se da mušičarenje u Srbiji ima budućnost, jer je puno mladih učestvovalo na takmičenju. Ubuduće bi trebalo bolje medijski ispratiti takmičenje (novine i televizija) i dati mu veći značaj. Novinar Glasa Javnosti, moja malenkost, ispred lista Mušičar iz Novog Sada, Pantović Zoran, novinar saradnik i fotoreporter i snimatelj Joca Simonović ispred emisije Lov i ribolov RTS1 sa Blafom su jedini medijski ispratili ovu manifestaciju. Kvalitetnu hranu (pečenje, paprikaš i pasulj) i piće su obezbedili organizaori.

Na kraju se učesnicima obratio, gospodin Nenad Dimitrijević, PR EKOD Gradac, rečima:
– Dođite nam na Gradac ponovo, da pecate i uživate. Građanima Valjeva je rekao : – Izađite na Vašu reku da budete naši gosti, i apelovao, da za naredne praznike, planinari, izletnici i građani, stalno imaju na umu da Gradac nismo nasledili od naših očeva, nego pozajmili od naše dece i da se tako i ponašaju. Bistro! Vidimo se opet na prelepoj reci Gradac!

 Ivan Korhner

Loading