Svetski Dan voda

Svetski Dan voda

6218Svetski Dan voda

Danas se tradicionalno obeležava Svetski Dan voda. Naime, 22. mart je usvojen kao Svetski dan voda rezolucijom UN-a 1992. godine, a već od 1993. godine počeo je da se obeležava i poprima sve veći značaj.
UN na ovaj način žele da skrenu pažnju na važnost zaštite voda, kao i da upozore na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

Prema istraživanjima koje su sproveli, više od 2,5 milijardi ljudi u svetu, odnosno 42% populacije, nema pristup zdravoj vodi. Svakoga dana 3.900 dece izgubi život zbog nedostatka vode ili sanitarnih problema. Svaki šesti čovek na planeti prinuđen je da koristi nebezbednu, potencijalno štetnu vodu za piće.

svetski dan voda 2015
Tri četvrtine planete Zemlje prekriveno je vodom, ali samo mala količina te vode je slatka voda. Od te količine skoro 70% se koristi za proizvodnju hrane, a u zemljama u razvoju i do 95%.
Osnovni problemi u vezi sa pitkom vodom jesu loši sistemi vodosnabdevanja, problem otpadnih voda i neracionalna potrošnja vode.

Posebni programi i manifestacije povodom svetskog Dana voda:

Podela vode web

Povodom Svetskog dana voda, kompanija Knjaz Miloš, u saradnji sa našom poznatom glumicom Tamarom Dragičević, informisala je prolaznike u Knez Mihailovoj ulici o važnosti redovne konzumacije vode za piće koja je neophodna za pravilno funkcionisanje organizma. Građani su imali priliku da se osveže vodom Aqua Viva i postavljaju pitanja o pravilnoj upotrebi vode.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*