Super vulkan u Jeloustonu

Super vulkan u Jeloustonu

jelouston-park-2

Super vulkan u Jeloustonu
Šta bi se desilo kada bi se u Americi aktivirao supervulkan?

Nacionalni park Jeloustoun poznat je po veličanstvenim gejzirima i bogatsvu biljnih i životinjskih vrsta. Međutim, poznat je i po supervulkanu na kom leži i koji “tinja” neposredno ispod njegove površine. Najbolji dokaz njegovog postojanja je gejzir “Old Fairthful” čiji mlazevi izbijaju na svakih nekoliko sati.

Supervulkani su oni vulkani čija bi erupcija mogla da prekrije više od 1.000 kubnih kilometara. SAD imaju dva takva: Jeloustoun i jedan u Long Veliju u Kaliforniji. U posljednjih 2,1 milion godina u Nacionalnom parku bilo je tri takva događaja koji su doveli do stvaranja gigantskih vulkanskih kratera.

jelouston-park

Šta bi se desilo kada bi danas došlo do erupcije?
Iako naučnici smatraju da se supervulkan u Jeloustounu neće aktivirati u dogledno vrijeme (barem ne u narednih 1.000 godina), oni procjenjuju da će, kada se to desi, doći do katastrofalnih posljedica po okolinu.

Za početak, erupcija bi počela izbacivanjem pepela koji bi se proširio na oblast od oko 800 kilometara u prečniku. Ta oblast bi bila prekrivena sa čak 10 centimetara pepela, što bi bilo pogubno za usjeve.

nacionalni_park_jeloustoun_najstariji_i_jedan_od_najlepsih_na_svetu_11

Zajedno s pepelom, vulkan bi izbacio i mnoge gasove, među kojima i sumpor dioksid, gas koji dovodi do stvaranja kiselih kiša i globalnog hlađenja.

Eksplozija vjerovatno ne bi zbrisala ljudski rod, ali bi dugoročno svakako djelovala razorno, naročito po zapadnu polovinu SAD.

jelouston-park-1

Upravo zato naučnici pomno prate sve seizmološke promjene u Jeloustounu, kako bi prvi znaci erupcije bili prepoznati na vrijeme.

Izvor: B92/banjaluka.com

 

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*