Šume nestaju sve brže

Šume nestaju sve brže

Suma-foto-2-300x200

Šume nestaju sve brže

Svetske šume sve brže nestaju pred oranicama, putevima i gradovima, a 70 odsto preostalih površina pod šumskom vegetacijom su na manje od jednog kilometra od oboda šuma, upozoravaju američki istraživači.

Istraživanje, u kom je učestvovalo više od 20 stručnjaka sa pet kontinenata i u kom su korišćeni podaci prikupljeni tokom poslednih 35 godina, ističe se da narastajuća ljudska populacije vrši sve veći pritisak na šumske životinje i biljke kojima preti istrebljenje.

„Rezultati su nas iznenadili i uplašili“, rekao je za Rojters vođa studije, Nik Hadad, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Severne Karoline.
„Svi pokazatelji ukazuju na dalje pogoršanje stanja“, naveo je.
448709_profimediasuma_ff
Na mapama objavljenim u sklopu studije može se videti da su velike površine pod šumom u Amazonu i Kongoanskoj kotlini i dalje udaljene od ljudi, dok se u Aziji, Novoj Gvineji, Rusiji, Kanadi i nordijskim zemljama sve više povlače pred ljudskim aktivnostima.

„Sedamdest odsto preostalih površina pod šumskom vegetacijom je na manje od jednog kilometra od oboda šume“, upozoravaju naučnici, čija je studija objavljena u časopisu Science Advances povodom 21. marta, Međunarodnog dana šuma.
„Rast stanovništa neizbežno će nastaviti da smanjuje i cepa prirodne zone“, navode stručnjaci, koji u povećanju efikasnosti poljoprivrede vide jedino rešenje za spas šuma.
Jedno istraživanje iz 2011. predvidelo je će do 2050. poljoprivredne površine u svetu morati da se sa sadašnjih 1,53 milijardi hektara povećaju za 18 odsto kako bi se nahranilo sve brojnije stanovništvo, te da će se urbane zone drastično proširiti.

images-2015-03-svetske_sume_nestaju_sve_brze_aps_285873786
Fragmentacija šuma predstavlja ozbiljnu pretnju za životinje i biljni svet jer ih sve više približava ljudima, menjajući postojeću mikro-klimu i dovodeći nove, suparničke vrste.
„Rascepkana staništa utiču na smanjenje diverziteta biljaka i životinja od 13 do 75 odsto“, napominju američki naučnici.
Krčenje šuma ugrožava životinje, od jaguara u Brazilu do orangutana u Indoneziji, kao i druga stvorenja poput ptica, leptira i žaba i bezbroj retkih vrsta biljaka, zaključuju stručnjaci.

Preuzeto: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*