Suhom muhom na krupnog klena

Suhom muhom na krupnog klena
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Krupan klen oprezna je sumnjičava i nimalo jednostavno uhvatljiva riba

Klen je ružna, prljava, dosadna, jeftina, nepobitno glupa i po svakom pitanju manje vrijedna riba? Možda, ali samo mušičarima koji ga nikad nisu ulovili. Svatko tko je imao prilike suhom muhom “protresti” glavonju od solidnih 50, debelih 55 ili opakih 60+ centimetra složit će se da je klenolov iznimno zabavan i ne baš jednostavan oblik mušičarenja.

Pristupom nešto drugačiji, ali tehnički ništa manje zahtijevan od lova velikih lipljana ili divljih izbirljivih pastrva.

Neuspjeh u lovu većih klenova najčešće se tumači krivom muhom. Ili, šupljom teorijom da klen tog dana nije ni bio gladan. Malo će tko hrabro i samokritično priznati da velike klenove jednostavno ne zna ni pronaći ni uloviti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Klen od 60-ak centimetra dostojan je izazov i najvještijim mušičarima

No, evo nekoliko provjerenih trikova koji “lošu” muhu mogu pretvoriti u “smrtonosno oružje”, a sumnjičavog, opreznog ili naizgled potpuno nezainteresiranog glavonju u pohlepnog proždrljivca.

Indijanski pristup

Klen odlično vidi, a navodno, po nekim znanstvenim istraživanjima, ima i najbolje razvijen osjet sluha među slatkovodnim ribama našeg podneblja. Lipljanu ponekad možemo stajati nad glavom, pastrvu vrlo često neće smetati umjerena galama, poneki neoprezan korak ili valovi na vodi. U takvim slučajevima veći klen ne samo da će pobjeći, već će “govorom tijela” uzbuniti i ostale. Klenoliko društvo zatim neće pokazivati interes za bilo koji ribički mamac. Krećite se tiho poput Indijanca, pazite doslovce na svaki pojedini korak, koristite prirodne zaklone, izbjegavajte nagle pokrete, suvišno mahanje štapom, bilo kakvu buku i valove na mirnoj vodi.

Na viđenu ribu

KLEN4
Oko tri kilograma ljuskavog adrenalina u savršenoj poziciji

Klen voli vidjeti pad muhe na vodu. Muhu koja mu pasivno nošena strujom dopliva u vidno polje ili na nju naleti kružeći jezerom često neće ni pogledati. Ma kako izgledala. Zato, želite li uloviti velikog klena, bacajte prethodno viđenoj ribi i to tako da “majstor” jasno vidi pad muhe. Ne mašite po vodi bez cilja. Jedan jedini odmjeren precizan bac velikom klenu pod nos vrijedi više nego stotinu tehnički savršeno izvedenih “switch, rich & (rock'n) roll” zabačaja na slijepo. U lovu na viđeno polarizacijske naočale su, dakako, neizostavan dio opreme.

 Ne voli kad mu puše

Klen izgleda ne voli vjetrom namreškanu površinu vode. Ugledate li ga na kako stoji na samoj površini, a zapuše vjetar, odmah će se spustiti u dubinu. Vrlo rijetko pokazat će interes za bilo koju muhu. S druge strane, kada se uputite na vodu s klenovima, odmah krenite pretraživati zavjetrine. Naći ćete ih tamo gdje najmanje puše. Drugo, klen voli sunce. Gladan je uvijek. Ali, kada je bezbrižno raspoložen i sklon muhi, radije se drži osunčanih dijelova. Ako je skriven u debeloj sjeni, u granju ili u dubljoj vodi izgledi za ulov plivajućom muhom su slabiji. Ili je na režimu pojačanog opreza, ili je preplašen, ili ga više zanima neki drugi oblik hrane. Iako probati ni tada ne škodi.

Efekt “pahuljice”

Klenu koji stoji ili lagano pliva tik ispod vodene površine obično je dovoljno fino naciljati i mekano spustiti muhu ravno pod nos. Što bliže to bolje, tako da ne stigne puno razmišljati. Muha treba pasti na vodu nalik pahuljici, prije predveza. Predvez nikad i nikako preko ribe. Struna pogotovo. Klen, osobito veliki klen, u odnosu na pastrvu ili lipljana ima znatno niži prag tolerancije na ribičke pogreške. Padnu li predvez ili struna preko starog iskusnog glavonje ili u njegovu neposrednu blizinu, zaboravite ga kroz duže razdoblje.

“Plop” efekt

Ima dana kada muha koja relativno bučno “plopne” na vodu lakše pokrene velikog klena iz dublje vodi ili zaklona u granju. Osobito na mjestima gdje se povremeno hrane skakavcima, kornjašima, osama, pčelama ili paucima, koji relativno bučno padaju s obale ili granja u vodu. Kao i kod “pahuljica” stila značajno je da po vodi odmjereno bućne samo muha, a nikako ne i predvez ili mušičarska struna. Prednost kod izvođenja ovog trika imaju muhe izrađene od tvrde spužvice ili drva. Postoje i neke prigodne cake kod bacanja, no to je već neka druga i duga priča.

Mali pomak

Klen, kao i većina riba, ne voli da suha muha grubo para površinu vode. No, za razliku od salmonida, često ne voli ni muhu koja potpuno “mrtvo” pliva. Veći klen ponekad će sumnjičavo kružiti oko nje pomno ispitujući je li na vodi nešto jestivo, neutralno ili opasno. Ostane li muha i dalje nepomično plivati najčešće će se okrenuti i otići. Važno je znati da krivica najčešće nije u muhi. Vrlo mali pomak, nalik koprcanju utapajuće “bube”, u trenutku kada se klen nalazi na suprotnoj strani od predveza, može potaknuti griz. Ali oprez. Nekontrolirano, grubo ili predugačko cimanje muhe sigurno će otjerati ribu. Jedan mali tanki valić na površini, koji nježno sugerira da je muha živa, ono je što želimo postići.

Ponovljeni bac

Umjesto pomaka muhe na vodi, spretan bacač može ju neprimijetno dići u zrak i servirati točno na isto mjesto. Neodlučan klen, bez obzira na veličinu, često će ju isti tren pokupiti bez trunke ranijeg opreza. Kod ovog jednostavnog “vraški ubitačnog” trika presudno je da muhu dižemo s vode onda kada je riba s nasuprotne strane od predveza. Povučemo li predvez preko klena, koliko god pazili, obično ništa od ulova. Često ni od daljnjeg ribolova na tom području.

“Pipanje” muhom

Dobar školovan bacač, može i po nekoliko puta muhom pipnuti površinu prije nego li je na željeni način precizno spusti na vodu. Ova vrlo uspješna tehnika lova pastrva u danima kada tulari odlažu jaja na vodu ponekad daje jednako dobre rezultate i u lovu većih klenova. Tri do četri “tuckanja” muhom obično su dovoljni da bi se glavonja zapitao “tko to tamo skakuće” i doplivao izbliza pogledati stvar. Ova je tehnika privilegija boljih bacača. Ako vam ne ide, nikakvo zlo. Probajte neki od prethodnih trikova.

Ignoriranje sitniša

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Veći klenovi često nalaze sigurnost u jatu manjih, koji prvi jurišaju na muhu

Veliki se klen često štiti od mogućih nevolja skrivajući se u jatu sitniša. Male klenove, koji u pravilu prvi jurnu na muhu, treba mrtvo hladno pustiti da je ispljunu. Pohlepno komešanje malih često će potaknuti velikog glavonju. Sa svog sigurnog položaja ipak će navratiti pogledati što se to tamo zbiva, a onda… Jednostavno treba ponoviti bac ciljajući što bliže odabranoj ribi. Vrlo zabavna taktika koja od ribolovca traži dobar vid, koncentraciju, mirne živce i istančan osjećaj za ponašanje riba. “Tu moraš misliti kao riba”, kazali bi neki.

Kontra sa zadrškom

Za razliku od pastrva, klenovi svih veličina često ne uzimaju muhu na prvu već je laganim gurkanjem potope i tek zatim usišu. Tu normalnu fazu gurkanja i pipkanja manje iskusan ribolovac često će protumačiti kao neodlučno ponašanje klena ili je zamijeniti za griz i prerano kontrirati. Pravilo: Ako klen prilazi polako i lagano dotakne muhu ne žurite s kontrom. Ako dobro ne vidite pokušajte u sebi mirno nabrojati do tri. Tek onda jedan odmjereni – tras.

Dvije kritične sekunde

KLEN6
U trenutku zatega veliki će klen nespremnog ribolovca često ostaviti bez muhe

Svatko tko se u ribolovnoj karijeri naumarao krupnih riba složit će se da klen ne spada u osobito borbena vodena stvorenja. Glavonja od 50+ centimetra može ponekada solidno povući, ali i snagom i upornošću sigurno zaostaje za mnogim drugim vrstama. Što ne znači da u lovu klena ne možete ostati bez muhe. Dapače. Dva su kritična trenutka. Kod kontre vrlo često reagira brže i snažnije od ostalih riba, kojima treba i po nekoliko sekundi da bi shvatile kako s posljednjim zalogajem nešto baš i nije bilo u redu. Dakle, s klenom vrlo oprezno odmah nakon zatega. Osobito ako lovite tanjim predvezom uz relativno brz i snažan štap. Drugi kritičan trenutak je prihvaćanje klena. Zna izgledati kao mrtva riba, no kada ga dotaknete rukom još jednom nenadano eksplodira. Tko ne pazi ostao je bez muhe.

KLEN8
Krupni klenovi mogu se naći u brojnim jezerima i rijekama svih tipova

VOLI VELIKE MUHE

KLEN3
Veliki Palmer s dodatkom blještavila zalogaj je kojem “glavonja” ne prašta

Kada se hrani kukcima na površine vode klen je manje izbirljiva i rijetko selektivna riba poput lipljana i nekih drugih vrsta. Način prezentacije suhe muhe u klenolovu je značajniji od njenog izgleda. Što ne znači da će se veći klen uloviti baš na bilo što. U većini slučajeva voli punašniji i veći zalogaj dok ga male mušica, manje zanimaju. Nijanse boja, detalji, precizno oponašanje prirodne hrane manje su značajni nego u lovu salmonida. Nešto veliko, bucmasto, plivajuće, na udici broj 10 ili 8, u rukama spretnog ribolovca obično će odradit posao. Ribolovci imaju različite manje ili više poznate favorite. Eto jedne manje poznate muhe koja vas u susretu s većim “glavonjom” obično neće razočarati.

Flashy Palmer

Radna muha opće namjene, jednostavna za izradu i prokušana u lovu ciprinidnih vrsta poput klena, krupne crvenperke, jeza, bolena pa i šarana. Može se izraditi u više kombinacija boja lameta i perja. Dobro lovi kao suha muha na površini, ali po potrebi i ispod površine, kao mokra muha ili mini potezanka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
1. Busen Lure Flasha preklopite i vežite osnovnim koncem za udicu broja 8 ili 10
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
2. Vežite jedno perce iz vrata domaćeg vulgaris pjevca, po mogućnosti tamnije boje
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
3. Duži kraj busena Lure Flesha namotajte kao tijelo, a preko njega pjetlovo perce
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
4. Vežite drugo pijetlovo perce nešto dužih isperaka bliže ušici udice
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
5. Namotajte drugo perce pazeći da se isperci ne zapletu s Lure Flash lametama
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
6. Skratite, pa preklopite ostatak Lure Flasha prema natrag i formirajte glavu

 PRIBOR

Najvažniji dio pribora za klena je vršni dio predveza od fluorokarbna promjera 0,13 do 0,16 milimetra dužine, ne kraći od jednog do jednog i pol metra. Dovoljno nevidljiv za ribu, dovoljno izdržljiv za sigurnu kontru i dovoljno debeo za ugodno bacanje velikih suhih muha koje pružaju značajan otpor zraku. Takav tipet uparite s konusnim ostatkom predveza dužine dva do dva i pol metra, plivajućom strunom klase 4 ili 5 te štapom, kojim možete kontrolirano i precizno bacati kakvih 10 do 20 metara. Dalje nije na odmet, kraće ste ponekad u hendikepu.
Na jezerima i većim rijekama štap od 9 stopa je optimalan izbor, na manjim rijekama ni 7 stopa vještom mušičaru neće biti kratko. U klenolovu izbjegavajte prebrze i prejake štapove, jer ćete loveći tanjim predvezom, kod kontre češće ostajati bez muhe.

Alp

Loading