Sto za izradu mušica

Sto za izradu mušica

Sto za izradu mušica 

Ovako je počelo. Sjedim gledam televizor zamirisa mi burek kojeg već odavno nisam jeo. Kažem ženi „MICO joj što mi burek zamirisa!“. Ona gleda televizor ne odgovori, mislim nije me čula pa ponovim, međutim nema reakcije, kontam, vidi je, jest se zadubila, mahnem joj rukom ona ništa nema reakcije, pa ponovim opet malo glasnije „MIIIIcccooooo miriše mi burek!“
Ona me pogleda sa jednom podignutom obrvom, ko eto to sad to treba nešto da znači i nastavi da gleda TV. Međutim, od toga mirisa postajem gladan. Mislim se ma nećeš odustati – imaš i ti neka ljudska prava, valjda. I tako ti ja opet „Jooooj što burek miriše!“
Da sam znao šta će se desiti šutio bi i otišao u pekaru i pojeo burek, ma koji me đavo natjera da mi burek miriše!!!

I kako onda to inače hoda hoćeš burek, e sad ćeš prvo jezika ručati.

Počinje rafalna paljba …

„Na čemu da ti razvijem burek? Mjesecima ti govorim da mičeš to smeće sa stola. Puna kuća perki, konaca, vunica, žica, … sve mi pod nogama, još malo i po glavi će mi visiti te tvoje perke k'o u kakve indijanke. I nemoj ti meni Mico! Dosta je više sve će to kroz prozor“ i tako je ta rafalna paljba trajala par sati, a ja jadan samo zauzeo 20 kvadrata, na i oko trpezarijskog stola.

Kako sam ga napravio?

I tako meni prisjede miris bureka.

Do kasno u noć ostadoh piljeći i tražeći riješenje problema zvanog BUREK.

Nađem nekoliko slika.

Ranom zorom čujem se sa jednim drugom i izjadam mu se, on mi kaže imaš daske u Fisu – tu su ti najjeftinije i za sat vremena sam u Fisu, nalazim daske.

Na licu mjesta, imajući u glavi sliku mušičarskog stola počinjem da računam koliko koje daske da uzmem da bude što manje otpada i što manje rezanja.

Daske su u gepeku pravac kuća.

I počinje planiranje i priprema, razmjeravanje sa onim alatom koji sam imao kod sebe:

  • Ubodnu pilu
  • Metar
  • Čekić
  • Olovku
  • Šrafciger
  • I jedan uglomjer

Ništa specijalno! Počinjem da ocrtavam i režem!

Moja MICA pretvorena u pobjesnjelog MAXA izlazi i gleda.

A ja u sebi kontam e je.o me Burek, Bože oprosti!

Već za par sati mušičarski sto je dobio formu ugrubo sve poslagano.

Kasnije sam otišao kupio šarafe i ljepilo za drvo i to sve fino sastavio i uljepio. Šarafe sam upustio i u kasnijem radu prekitovao sa kitom za drvo, a većinu šarafa sam zavrtao iznutra da sto ima manje oštećenja sa vanjske strane.

Poslije nekoliko sati pobjesnjeli Max se vraća, staje i gleda. Navlači joj se neki lagani osmijeh na lice, pa kaže onako naivno „Šta to praviš?“ Reko ništa, ulazi u kuću.

Ja nastavljam s radom i polako privodim kraju šta sam planirao. Vidim da materijal za ladice nisam uzeo i da mi fali. Izračunam i sutra ranom zorom u Fis kupim daske koje mi trebaju za ladice. Vidim neke nogice, gledam ih, komad 5 maraka (KM). Kontam ko ovo napravi za te pare nije mi jasno. Ubacim 4 komada u kolica, kupim ručkice i pravac Konjic …… opet sjeckam, šarafam i ladice su na mjestu.

Kupujem onaj Bec i lak za čamce i šmirgl različite granulacije i tu pravim grešku sa izborom laka, iako je kvalitetniji i otporniji – puno smrdi i guši, tako da je ipak možda bolji izbor neki lak na vodenoj bazi.

Sve sam fino prešmirglao i prekitovo tih nekih par rupica u kojima su bili šarafi i prešao sa Becom u dva sloja, sutradan sam to lagano na suho prešao sa vodobrusnim šmirglom 500 i lakirao bezbojnim lakom. Kad se lak osušio prešao sam vodobrusnim sa malo vode izbrisao i lakirao ponovo. To ponovio dva puta, a treći put sam sve ponovo fino zagladio sa vodobrusnim 1000 i lakirao.

Mušičarski sto kojeg sam napravio sam

Kad je sve bilo gotovo ofarbano, lakirano, pobjesnjeli Max ima bolju namjenu za taj moj sto – kaže „Mogao si meni dati taj sto za šminku samo mi još kakvo ogledalo namontiraj!!!“

PS.

Ako ti burek zamiriše ujedi se za jezik!!! Sav materijal izađe nekih 120….130 maraka.

Bistro!

Amir Nadarević

Loading

1 Comment on “Sto za izradu mušica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*