Stižu kristali za superronioce!

Stižu kristali za superronioce!

Ronjenje,-foto-1

Stižu kristali za superronioce!

Neće proći još mnogo vremena, obećavaju danski stručnjaci, a ronioci će moći da ostaju pod vodom dugo bez boca sa kiseonikom. Koristi od revolucionarnog kristala, pre toga, trebalo bi da imaju pacijenti sa disajnim problemima.

Danski naučnici primakli su se dobro rešenju problema koje imaju oni sa dijagnostikovanim bolestima respiratornog sistema, piše Abovetopsecret.com.

Zahvaljujući posebnom kristalu koji su prikuplja kiseonik iz vazduha ili vode, boce i maske s kiseonikom uskoro bi mogle da postanu deo prošlosti. Revolucionarni materijal kristalne strukture ima sposobnost da privuče i skladišti kiseonik u visokoj koncentraciji. Samo jedna kašika te materije može apsorbovati sav kiseonik iz prostorije!

Od otkrića bi mogli da imaju koristi i ronioci jer bi mogao da im „da supermoći“ tako što omogućava dodatno vreme pod vodom bez boca sa kiseonikom.
„Ovaj kristal mogao bi pomoći i pacijentima koji boluju od raka pluća, a i ronioci bi uskoro mogli da ga koriste jer filtrira kiseonik iz okoline i skladišti ga. Samo nekoliko zrnaca sadrži dovoljno kiseonika za jedan udisaj, a s obzirom na to da se kristal sam ‘obnavlja’ koristeći kiseonik iz vode, ronioci ne bi trebalo da nose nikakvu dodatnu opremu za disanje“, objašnjava profesorka Kristin Mekenzi, članica tima koji čine stručnjaci Univerzitetu Južne Danske i Univerziteta u Sidneju.
Polazna tačka projekta bila je činjenica da ljudsko telo može da funkcioniše normalno samo u sredinama u kojima ima najmanje 12 odsto kiseonika.
Materijal koji su ispitivali može da apsorbuje i otpusti kiseonik mnogo puta a da ne izgubi svojstva koja mu to omogućavaju.
„To je kao da umočite sunđer u vodu, istisnete svu vodu iz njega i ponavljate to nebrojeno puta“, precizirala je profesorka Mekenzi.

RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*