Knjiga – Still Water Fly-Fishing

Knjiga – Still Water Fly-Fishing

Ivens1st(1)Tom Ivens: Still Water Fly Fishing
(Tom Ajvens: Mušičarenje na stajaćicama)

Jezik: engleski

Tvrdi povez sa omotom, drugo izdanje, 1961., 173 stranice + 25 stranica fotografija

Izdavač: Andre Deutch, UK

Ovo je knjiga s čijim je prvim izdanjem 1952. godine započelo masovno mušičarenje na engleskim rezervoarima i jezerima i koja samim tim zauzima značajno mjesto u razvoju modernog mušičarenja u Britaniji. Ali, osim što je masama ukazao na mogućnost ribolova na britanskim rezervoarima, Ivens je u knjizi razvio nekoliko vrlo značajnih elemenata mušičarenja. Najvažniji je, svakako, dvostruki uzmah (double haul) u zabacivanju koji prije nikad nije bio opisan, a kamoli ilustrovan sa 19 fotografija svojih različitih stadija. Drugi značajan doprinos je neimitativni pristup mušicama, a iz njegovog šturog izbora od 9 mušica, barem dvije vlastite kreacije, Jersey Herd i Black and Peacock Spider, su postali klasici. Knjiga je doživjela još nekoliko izdanja sve do sredine 70 – ih godina.

ivens osvrt musice

Sastoji se od 18 dijelova: O izboru štapa, Pribor i oprema, Najlon i ribolovac na rezervoaru, Pružanje u daljinu, Muhe: Filozofija, Neka korisna vezivanja muha, Sirovi proljetni dani, Šlag sporta sezone, Visoko ljeto, Kasni avgust i krajnji dio, Neka opažanja o površinskom hranjenju, Ribolov iz čamca, Visoki moral, Ribolov na rezervoarima i savjetodavna udruženja, Diskurz o jezerima, Misli o poribljavanju, Kako, kad i šta o poribljavanju i Knjige o ribama i ribolovu.

ivens osvrt unutrasnja naslovna

Sve u svemu potpuno sveobuhvatna knjiga o svojoj tematici i u mnogo čemu ispred svog vremena. I mada su neki dijelovi odveć zastarjeli i mada je dobrim dijelom posvećena održavanju jezera i njihovog ribljeg fonda, zbog piščevog odličnog, lakorazumljivog i zanimljivog stila i zbog obilja korisnih savjeta, ovo je i dalje knjiga iz koje se može učiti mušičarenje.

 

Pripremio: Ćisek

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*