Steffen Brothers mušičarski štapovi od fiberglasa

Steffen Brothers mušičarski štapovi od fiberglasa

Fiberglass is not dead!

Na prvi pogled pomislićete da je „Steffen Brothers Fly Rods“ samo još jedna od desetina američkih malih manufaktura koje prave mušičarske štapove. Međutim, ovi štapovi su ipak za nijansu drugačiji od drugih iz nekih veoma zanimljivih razloga.
Manufakturu čine braća Mark i Tim Steffen. Mark je 1978. godine napravio svoj prvi mušičarski štap u očevoj radionici, jer je želeo da izradi sopstveni štap koji će mu kompletno odgovarati. Uz to, Mark je po struci biolog-ihtiolog i aktivno učestvuje već godinama u promociji ribarstva kao naučne oblasti, ali i mušičarenja.

Braća su u početku izrađivali štapove od, tada najmodernijih dostupnih ugljeničnih vlakana, uključujući grafit visokog modulusa elastičnosti od 57msi, a koristili su i blankove sa dodatkom borona, itd. Ali, kako je vreme prolazilo, Mark je sve više koristio ugljenična vlakna nižeg modulusa elastičnosti. Prvo 42msi, pa 34msi… jer je smatrao da više odgovaraju zahtevima jednog mušičara. 
Na kraju je krenuo da radi sa staklenim vlaknima (fiberglas), da bi se od 2003. godine preorijentisao na njih i od tada pravi isključivo fiberglas štapove, od blankova koji se izrađuju po strogim specifikacijama njega i njegovog brata. Uglavnom su tu u pitanju E i S-glass vlakna, čiji je modulus elastičnosti oko 12msi.

Braća kažu „ovakvi štapovi imaju u sebi taman toliko epoksi smole da blank čine lakim, ali izdržljivim. Nakon punog uvažavanja čuda moderne tehnologije i najmodernijih ugljeničnih vlakana, danas pravimo isključivo štapove od fiberglasa. Sviđa nam se kako se takvi štapovi ponašaju kod kraćih zabačaja, a da opet imaju mogućnosti i za duža bacanja. Smatramo da se fiberglas posebno ističe kod takozvane roll casting tehnike, zatim kod zamaranja ribe i čuvanja osetljivog vrha štapa“.

Trenutno prave štapove u nekoliko različitih dužina i klasa, a najčešće 6-8′ i klasa #3-6. Ako kupac želi, može kupiti samo blank i on će ga koštati od 180-230$, a kompletan štap košta od 460-520$.

Po mom skromnom mišljenju, uveren sam da vrede apsolutno svaki uloženi dolar.

Vladimir Jovicki Jovis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*