Štapovi od bambusa

Štapovi od bambusa

bambus 0051 webSa bambusovim štapom – imate deo prirode u ruci

Nedavno sam bio u Seebach-u (Cirih) na promovisanje bambusovih štapova, pa sam imao mogućnost da par njih isprobam.
Izrađivač ovih štapova, mladi južnoafrikanac Nick Hughes, koji sada živi u Švajcarskoj me je prijatno iznenadio. Štapovi izgledaju perfektno i bez ijedne greške su. Vrlo lepo urađeno, precizno, čisto i elegantno.

Pričali smo dugo oko izrade štapova od bambusa. Kad god sam ga nešto pitao Nick je sa zanosom objašnjavao i pokazivao na svojim štapovima, skoro da je prinuđavao ljude da probaju da zabace par puta, pa da osete razliku između bambusovih i grafitnih štapova.

hrh 009 1 web
Aco proba bambus štap na parkingu ispred radnje

hrh 012 2 web

hrh 013 3 web

hrh 019 4 web

Ja sam bacao sa četiri različita štapa. Verujte mi da bi vam dugo mogao pisati i pokušavati da vam objasnim i prenesem taj osećaj. Mislim da ne bih mogao rečima da sve to iskažem. Jednoga dana, kada vam se bude pružila prilika da imate u ruci jedan od bambusovih štapova, pa da sami to osetite.

Nick-ovi bambusi

Kada mi je Nick dao prvi štap primetim da struna na mašinici nije baš neka “fina”, obično su moji bambusi bili za strune između #2 i #4, a ovo je malo podebelo. Kaže da je za štuku; struna #8, dužina 8 fita i još trodelni. Malo mi bilo čudno, jer je štap bio tako lagan da nisam mogao da poverujem.

bambus 0041 web          bambus 0031 web

Drugi štap, što se meni posebno dopao, je bio samo 7 fita dužine i nosio strunu #5. Štap srednje brzine zabačaji i prezentacija samo kakva se može poželeti. Imate utisak da štap sam sve radi. Ovo nije nikakvo preterivanje, nisam ni ja verovao, jer je Nick posebnu pažnju obratio baš ovom štapu.

bambus 0301 web

bambus 0381 web

bambus 0051 web

Moram da citiram Nick-a, za treći štap koji sam probao. On kaže da je ovo štap za uživanje, paraboličan, vrlo lagan, prilikom zabacivanja možeš i cigaru da zapališ, ali zato kada uhvatiš ribu ovaj štap pravi najveće zadovoljstvo.

Četvrti štap koji sam dobio od Nick-a, bio je najkraći – samo 6.3 fita. Brze akcije i za dalje zabačaje. Želeo bih da imam malo više slobodnog vremena, pa da svaki štap posebno malo bliže predstavim, jer pecanje, a i sami zabačaji sa bambusovim štapovima ne mogu se uporediti sa grafitnim štapovima.

Činjenica je da čovek već godinama radi na tome da se grafitni štapovi što više približe bambusovim, ali je to, za sada još nemoguće. Potrudiću se i zamoliti Nick-a da nam za list Mušičar prikaže po fazama izradu jednog bambusovog štapa od početne pa do završne faze izrade štapa. Do tada Bistro!

Tekst i foto: Aco Popov

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*