Šta nosi mušičar na sebi kada ide na mušičarenje?

Šta nosi mušičar na sebi kada ide na mušičarenje?

Šta nosi mušičar na sebi kada ide na mušičarenje?

Jedno od veoma važnih pitanja koje muči nas mušičare, posebno one koji nameravaju mušičariti iz vode u hladnijem delu sezone mušičarenja i po lošem vremenu. Nije lako ni onima koji mušičare u najtoplijem delu godine na morima.

Najvažnije pravilo je: Oprema koju imate na sebi mora da vas zaštiti od štetnog uticaja vremenskih prilika i da nakon mušičarenja ostanete suvi i zdravi!

Zaštita od vode

Pošto se obično mušičari iz vode, koje su po pravilu veoma hladne, treba vam zaštitna odeća i obuća (wading shoes). Ima više vrsta kombinezona i čizama koji će vas ostaviti suvim iako gazite po vodi.

Kombinezoni (waders) se prave od gume, najlona (PVC), neoprena (tanji – 3mm i deblji – 5mm), te gorotexa – dišući materijal, koji se izrađuju u svim veličinama i međuveličinama. Bitno je da se u opremi osećate komotno.

Ja koristim dišući kombinezon (breathable) i cipele – cokule. Možete koristiti nešto drugo kao zaštitu od vode plitke čizme, čizme do kolena ili čizme do kukova ili za manje vodotoke vodootporne pantalone. Najbolji je kombinezon do grudi koji vam omogućuje da gazite i po dubljoj vodi. Kombinezoni se završavaju neoprenskim čarapama ili čizmama.

Ako imate kombinezon sa čarapama trebaju vam cipele (cokule).

Prvi i drugi sloj opreme mušičara

 

Aktivni veš

Ispod kombinezona morate imati neku toplotnu zaštitu i veš koji će upijati znoj (aktivni veš).

 Aktivan veš se koristi kao prvi sloj do tela da bi stalno bili suvi i da bi se osećali komforno kad počnete da se znojite. Znojenje je jedan od prirodnih mehanizama kojim hladimo organizam prilikom pregrevanja i njega ne možemo kontrolisati.

pododelo od Polartec-a

Drugi sloj je dišuće pododelo napravljeno od Polartec® Power Stretch® materijala koji se isteže u sva četiri pravca tako da omogućava maksimalan komfor za vreme ribolova. Spoljni deo pododela je otporan na vetar i habanje, dok vam unutrašnji deo omogućava da ostanete suvi čak i u situacijama kada se znojite, jer upija i transportuje znoj dalje od tela. Izrađuje se u obliku donjeg veša (donji deo trenerke) ili u obliku kombinezona s rajfešlusom. Leti se može nositi samo donji deo izrađen od polateka ili obična trenerka.

Na nogama obavezno treba imati neke zaštitne čarape na vunenoj bazi, eventualno i podčarape.

Preko aktivnog veša se nosi majica ili košulja od kvalitetnog materijala koja sprečava znojenje.

Jakna, prsluk, torbica, rukavice, …

Kada ste se opremili kombinezonom treba vam prsluk za sitnice, jakna i pokrivalo za glavu (kapa, kačket ili šešir).

Vodonepropusna jakna s kapuljačom
Kapa, naočale, buf, rukavice, …

Jakna je veoma bitna kada se lovi po kiši i vetru, jer mora biti vodonepropusna i dišuća, a opet takva da omogući korišćenje opreme tokom mušičarenja (zabacivanje). Jakna mora imati kapuljaču koja je podesiva. Vodite računa da jakna ima neku neupadljivu boju! Leti može poslužiti i jeftijija kabanica koja će vas zaštiti od pljuskova.

Kao pokrivalo za glavu možete koristiti ono što vam najviše odgovara (kapa, kačket ili šešir) i ono treba da spreči štetan uticaj sunca na vas. Zimi je obavezna kapa koja pokriva uši, kao toplotna zaštita. Zajedno s kapuljačom na jakni ili bafom vas štiti od vetra.

Buff (baf) kao zaštita od vetra i jakog sunca je poslednjih godina takođe obavezan deo opreme mušičara u svim godišnjim dobima.

Rukavice neko nosi neko ne, ali su zimi obavezne

Sunčane – polaroid naočale leti vas štite od štetnog UV zračenja i odbljeska sunca s vode i omogućavaju da u vodi lakše primetite ribe.

Koristite samo opremu proverenih proizvođača koji garantuju kvalitet.

Nekoliko mojih prijatelja ne koristi prsluk za smeštaj sitnica i kutija s mušicama. Oni koriste torbicu (midge pack), torbicu oko pojasa (love handles) ili rančić (chest west – mycket bra). Par njih ima ogrlicu na koju postavi samo osnovni alat i jednu kutijicu s mušicama (letnja varijanta).

Šta god koristili od opreme u ribolovu treba da uživate. Ako ste u ribolovu na velikim rekama koristite obavezno pojas za kombinezon koji dobro stegnite i štap za ispitivanje terena i ispomoć pri hodanju po reci (wadding stuf). Na mušičarskim revirima je obavezan meredov.

Kako izgleda mušičar takmičar – Danilo Bižal, Slovenija. Foto: Drago Ornik

Idite na vodu!

Uzmite dozvolu, štap sa čekrkom i strunom i uživajte na vodi. Ako ste uspeli da uhvatite ribu nekom od tehnika mušičarenja ulov slikajte i vratite. Veliko je zadovoljstvo vratiti ribu! Poštujte pravila i propise, pa će vam ribolov na veštačku muhu pričiniti puno zadovoljstava.

Bistro!

Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*