Srebrni vitezovi rijeke Kupe

Srebrni vitezovi rijeke Kupe

kupa 2014 web glava

Srebrni vitezovi rijeke Kupe

Rijeci Kupi kao i svim istinskim ljubiteljima prirode, lipljana, a nadasve nama mušičarima posvećeni su mnogobrojni tekstovi, reportaže i slika kako samog pejsaža, tako i motiva uz Kupu te lijepih ulova mladica, lipljana i pastrva.

Športski ribolov, podrazumjeva se C&R (ulovi i pusti), zaštita same prirode, prirodnih ljepota te zaštita ribljeg fonda neki su od glavnih čimbenika odnosno kodeksa svakom istinskom mušičaru. Rijeka Kupa je veoma bogata ribljim fondom – s mojeg stajališta. Interesantne i mušičarima veoma bitne tri vrste plemenitih i predivnih riba su pastrva, mladica i „njegovo veličanstvo“ lipljan. On je i najmnogobrojnija vrsta ribljega fonda rijeke Kupe.

kupa 2014 web1

Svaki mušičar će na rijeci Kupi pronaći svoj mir, a rijeka Kupa još nikoga nije ostavila ravnodušnim na svoju ogromnu populaciju lipljana, pa tako ni mene.
Na fly fishing se uvijek vraćamo sa nekim drugim ciljevima, taktikama i nadmudrivanja sa „srebrnim vizezovima rijeke Kupe“ – lipljanima. On je plemenita, predivna, nadasve pametna i lukava riba stanovnik brzih tokova Kupe. Da to je uistinu lipljan (thymallus thymallus).

kupa 2014 web2

Gdje?
Krenuvši od Broda na Kupi lijevo, uzvodno nailazimo na mnogobrojnu populaciju lipljana. Malena, ali predivna mjestašca poput Gašparci, Ložca, Turka i Hrvatskog, carstva su za velike lipljane, pastrve i mladice. Općenito je pravilo da se na lipljana ide uzvodno zbog hladnije vode pogotovo u ljetno vrijeme kada vodostaj padne, a voda se ubrzano grije.

kupa nimfe web

Koje imitacije koristiti?
Od otvorenja sezona na lipljana, pa do zatvaranja nastupamo mi mušičari sa svojim probranim i isprobanim kreacijama umjetnih mušica i kreacijama nimfi.
Ja sam imao najviše uspjeha u ribolovu ove plemenite ribe na orange i maslinaste gamaruse #12 – #20. Naravno za brzace i brže tokove dosta otežane, dok za mirne dijelove manje i lakše kreacije gamarusa. Koristeći veće kućice tulara i ostalih tungsten nimfi ne možete pogriješiti nikako, pogotovo na početku ribolova na lipljana kada je voda veća, a samim time i ribe manje oprezne.
Što se tiče suhih mušica, palmer, razni emergeri, mravi (CDC, a može i bez), kraljevski kočijaši vezani na sitnim udicama, sitne jednodnevke … sa sigurnošću mogu reći da će vrhunski odraditi posao, ako su lipljani i malo zainteresirani da uzmu vašu kreaciju.

Fotografije Sanjina sa rijeke Kupe u galeriji: http://www.musicar.rs/gallery/rijeka-kupa-saradnika-sanjina/

kupa 2014 web9Ne preostaje mi ništa drugo nego da se istog trena uputim u kakav brzačić, sa štapom u ruci i naravno foto aparatom, predivne nam rijeke Kupe i prevarim kojeg Kupskog ljepotana, a to isto želim i vama od sveg srca.

Mnogo lijepih riba, napetih žnjora i predivnih trenutaka. Ne zaboravimo – to nam sve pruža mušičarenje (fly fishing) i jedna „ljepotica“ – rijeka Kupa.

Bistro!!!

Sanjin Despot

1 Comment on “Srebrni vitezovi rijeke Kupe

  1. Ne mogu čitajući ovaj tekst, a da ne ostavim komentar. U svijet fly fyishing ušao sam prije nekoliko godina vezivajući umjetne mušice, upoznajuči Sanjina imao sam priliku sa njim mušičariti na rijeci Kupi, uistinu rijeka je stvorena za fly fishing i preporučujem je svakom da je barem jednom posjeti neče požaliti niukom pogledu. Lipljani na rijeci Kupi imaju doista snažan dril u dijeliču sekunde mijerski primjerak potekne žnoru 10-tak metara i onda počinje neopisiv dril! Svakako ko je u mogućnosti neka posjeti i mušičari na rijeci Kupi, a Sanjina bi svakom mušičaru preporučio kao vodiča da vas povede na fly fishing na preljepu rijeku Kupu!
    BISTRO!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*