Spašavanje mladice na vodi

Spašavanje mladice na vodi

Mladica pojela klena koji se zaglavio u ustima

Pozdrav Ivane, mislim da će biti interesantno čitaocima lista Mušičar da vide ovaj video. Video je o tome kako sam na vodi našao veliku mladicu koja je pojela klena koji joj se zaglavio u ustima. Tako je plivala skoro mrtva na površini vode!

Našao sam tu pohlepnu mladicu kako lebdi polumrtva na površini vode. Ugušila se masivnim klenom. Uspem da joj izvadim klena iz usta i oživim je. Klen je bio dugačak 54cm. Mladica je bila oko 110cm. Bilo je sjajno videti da je otplivala uzvodno! Nadam se da će doživeti bolje dane!

Original engleski komentar sa Youtube: I found that greedy huchen floating semi dead on the water surface. It choked itself with a massive chub. I manage to take it out of its mouth and revive the huchen. The chub was 54 cm long. The huchen was about 110. Was great to see if it swam away upstream! Hope that it will live to see better days!

Bilo je to surovo iskustvo! Upravo sam razmišljao da će sa prvim snegom koji je pao tokom noći riba biti aktivnija i bio sam svedok ovog prizora. Video sam ribu kako pliva po vodi sa stomakom okrenutim gore, i s vremena na vreme se kretala po površini vode. Pratio sam je najmanje 200 metara niz reku dok nisam našao dobar položaj da zgazim i stavim je u mederov.
Nakon toga je počela bitka za vađenje klena od 54cm iz usta predatora. Nikada nisam merio ribu da je ne bih uznemiravao bez potrebe, ali je moj okomer procenio na oko 110cm, ako ne i više. Tako da sam posle oko 15 minuta borbe sa klizavim klenom uspeo da ga izvučem iz njenih usta. Posle nekih 5-6 minuta, riba se promešala i postepeno se oporavila. Ovo mi je utihlo nadu da ću prvi put u životu jesti dunavsku mladicu! (Ovo je šala, nemojte me pogrešno shvatiti!) Nadam se da je zaista preživela, pretpostavljam da se to dogodilo mnogo sati pre našeg slučajnog susreta i riba se dugo mučila. Sa klenom nije bilo ništa, uginuo je i ostavio sam ga na obali reke… Siguran sam da će poslužiti kao hrana za neku životinju ili pticu, nadam se da će biti dovoljno velik da ga proguta ili bar pojede u komadima.
Istina, incident je bio redak i nezaboravan, ali siguran sam da biste svi vi koje poznajem uradili isto.

Tog istog dana sam upecao veoma veliku ribu na štap, ali sam, avaj, pogrešio i riba je poludela, … Prvi sneg definitivno tera ove ribe da se hrane, a neke su toliko pohlepne da su me podsetile na političaru u zavičaju. Njih se obično sećam izuzetno retko. Veliki pozdrav Stane!

Stanislav Mankov Stane

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*