Solarne ćelije i ekologija

Solarne ćelije i ekologija

solarne celije web

Solarne ćelije i ekologija

Briga za okolinu počinje onog trenutka kada postanete svjesni koliko je opasno biti isključiv i ne razmišljati o neposrednom uticaju koji imate na prirodu. Bilo bi dobro da ova spoznaja dođe što prije kako bi mogli pomoći opstanku živih bića koji žive zajedno s nama na planeti.

Briga podrazumijeva broje aktivnosti i metode, a među njima su male i velike stvari koje možete učiniti.
Pod “malim” stvarima se misli na razvrstavanje smeća u vlastitom domaćinstvu i slične aktivnosti, dok se pod “velikim” stvarima misli na aktivnosti za koje su zaduženi svi oni na ključnim položajima s velikom moći odlučivanja. Nije važno koliko ste napravili, važno je da nešto činite, a svaki trud dolazi u obliku nagrade prije ili kasnije.

Solarne ćelije su jedna od metoda uz pomoć koje se može doprinijeti boljoj zaštiti okoliša. Radi se o obnovljivim izvorima energije koji prikazuju veliku mogućnost korištenja na globalnoj osnovi kao alternativa fosilnim gorivima, koji su među najodgovornijima za globalno zatopljenje. Razlog što više ne postoje normalna četiri godišnja doba između ostalog leži i u fosilnim gorivima.

Unatoč tome što su mnogo bolja opcija od fosilnih goriva, još se uvijek neki ekolozi i stručnjaci ne mogu dogovoriti oko toga jesu li ćelije u barem jednom dijelu štetne za okoliš. Mnogi su mišljenja kako i solarne ćelije mogu imati negativan uticaj na okolinu. Razlog leži u procesu proizvodnje fotonaponskih ćelija što rezultira upotrebom otrovnih metala kao što su živa i olovo.

Zbog tog su razloga provedena mnoga istraživanja u naučnim ustanovama. Istraživanje je provedeno u SAD-u i Europi, a nakon dvije godine došlo se do zaključka da proizvodnja električne energije u solarnim ćelijama pomaže smanjiti zagađivanje zraka za 90 % u odnosu na podjednaku količinu energije upotrebom fosilnih goriva.

Fotonaponska tehnologija na kojoj se oslanjaju solarne ćelije ipak stvara manje štetnih emisija od dosadašnjeg načina stvaranja električne energije uz pomoć fosilnih goriva. Treba gledati prema budućnosti i rješenjima koja su najmanje opasna za spas okoline.

Nezavisne.com

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*