Soča od izvora do Bovca

Soča od izvora do Bovca

lokacija_slovenija“Prekrasna si kči planin”, je napisao Slovenski pesnik Simon Gregorčič
Za mnoge zanesenjake u mušičarenju, najlepša Evropska reka. Za nas koji živimo tu na sunčanoj strani Alpa, u njenoj neposrednoj blizini,definitivno najlepša mušičarska destinacija.

Zato, ako vas put nekad dovede u taj deo Slovenije, tamo prema Novoj Gorici, Tolminu ili Bovcu, obavezno uzmite mušičarski štap sa sobom, neće vam biti žao. Kad tu reku jedanput upoznate, doživite i oprobate svoje mušičarsko znanje na njenim belim peščanim sprudovima u kanjonskim bespućima, smaragdnim virovima u njedrima neokrnjene prirode sa najlepšim predstavnicama vodenih prostranstava, sigurno ćete se ponovo vraćati, kao što se mi svake godine vraćamo na njene bregove. Velika večina vas zna da tu živi salmonid, kojega ne možete loviti baš u mnogim drugim rekama, a izraste do enormnih dimenzije o kojima svaki mušičar samo sanja. Govorim o Soškoj pastrvi ili Glavatici, a latinsko ime te lepotice je Salmo truta marmoratus, koja po nekim podacima naraste čak do 140 cm i 25 kg težine.

soska009
Italijan Maurizio Maule s kapitalnom marmoratom – soškom pastrvom (glavaticom) 122cm, 22.5kg

Pa sad zamislite takvu grdosiju na vašem mušičarskom štapu klase 6. Takvu opremu je imao i mušičar iz Milana, g.Maurizio Maule koji je ove godine uhvatio najveću sošku u vodama RD Tolmin, duga je bila »samo«120 cm a težka preko 22 kg. A takve ili nešto manje čete sigurno sresti u dubokim kanjonima Soče.

Pristup i smeštaj

Najlakše i najbrže, čete stići na odredište autoputem pored Jesenica prema Kranjskoj gori, a tu strmim usponom na planinski prelaz Vršič (1.611m), gdje će vam ostati, ako već niste bili u planinama, u sećanju nezaboravni pogled na Trentu i dolinu Soče. Ako bi bio prelaz iz bilo kog razloga zatvoren, imate drugu mogućnost, pošto ste u Europskoj uniji i putne isprave vam više ne trebaju, jer nema granica, da od Kranjske gore krenete pravcem Trbiža na Italijanskoj strani i drugog puno nižeg prelaza Predel (1.156m), kojim se koristio i Napoleon Bonaparte i njegova moćna armada. Na tom putu je puno spomenika, koji podsećaju na ta davna vremena.

Karta Soce Mikec WEB
Karta Soče – od izvora do Tolmina

Ako ćete krenuti sasvim drugim pravcem, autoputem pored Ljubljane prema Postojni i nakon nekih 30km skrenete na izlazu Logatec u smeru Idrije i Mosta na Soči, ubrzo ćete doći do Tolmina, gde cesta prvi put pređe Soču u donjem njenom delu, a od tu krenete prema Kobaridu i Bovcu, poprištu jedne od najvećih bitaka I svetskog rata, poznatu pod imenom Soška fronta. O njoj je puno napisano u svim svetskim udžbenicima, a o njoj i događanju u ta strašna vremena je pisao i poznati Nobelovac Ernest Hemingway u svome romanu ZBOGOM ORUŽJE.

Kad dođete u te krajeve svakako odvojite nešto vremena i posetite muzej u Kobaridu, dojmiće vas prikazani eksponati kao i celokupna zbirka iz prvog svetskog rata

Za smeštaj ne brinite. Sve potrebno ćete naći na internet stranicama : http://www.bovec.si ili na http://www.trenta-soca.si (tu imate puno Hotela kao i privatnog smeštaja). Cene su vam vrlo različite, zavisno od prohteva i novčanih mogućnosti svakog pojedinca. Za svakoga će se tu nešto naći. Ako pak spadate među savremene nomade i nije vam teško preživeti nekoliko dana u šatoru, e onda posetite internet stranicu: http://www.sloveniaholidays.com/namestitve/kampi, tu će biti vaš boravak u dolini Soče najeftiniji. Cijene noćenja se kreću od 8 pa do 15 eura po osobi, a kampovi su vam prva klasa, s time da ih je najviše smešteno neposredno uz samu Soču.

Dozvole, način ribolova – zabrane

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fantastična reka Soča! Mikec u akciji

Sa vodom u gornjem delu Soče vrlo uzorno upravlja Zavod za Ribištvo iz Ljubljane. Njihov revir počinje na samom izvoru Soče, a završava kod Bovca u selu Čezsoča na mostu. Ribolovni deo je podeljen na delove uhvati i pusti (C&R) i uhvati i ispeci (keč&speč). Napisaću samo gde je taj deo, da ne bude zabune, pošto je veći deo vode C&R. Znači deo uhvati i uzmi je na delu od utoke Lepene u Soču (tamo pored vam je i kamp Klin ) pa do mosta u Kršovcu. Dnevna norma ili dozvoljeni dnevni ulov su 3 salmonida od kojih može biti samo jedna soška pastrva ili jedan soški lipljen ili 3 kalifornijke ili 3 potočne pastrve ili 3 križanca soška/potočna (ili kombinacija 1 + 2). Dozvoljeno je uzeti samo jednog salmonida iznad 50 cm ili jedne ribe sa masom iznad 5 kg (znači samo jedna kapitalna pastrva). Mere za sošku i lipljena su 40 cm, ostale vrste nemaju najmanju meru. Mušičarenje na sošku pastrvu je otvoreno od 01. aprila pa do 30. septembra, lipljen ima sezonu lova od 01. juna do 31. oktobra, a do istog datuma su lovne i sve ostale ribe u reci.

Dozvoljen način ribolova je samo mušičarenje sa jednom muhom i obaveznim korišćenjem udica bez kontrakuke. Dozvoljeni su svi načini mušičarenja, suha, strimer , nimfe, a dozvoljeni su i indikatori ugriza i otežanje do 4mm olovom

Cena dnevne dozvole je 69 eura dok je za uhvati i pusti 59 eura. Karte se mogu kupiti na više lokacija, navest ću samo neke:

  • Hotel Alp, Bovec tel: 00386 53886 040
  • Kamp Klin , Lepena te : oo386 53889513
  • Zavod za Ribištvo u Ljubljana, tel: 0038612443400
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Autor Vladimir Mikec – Miki sa lipljenom iz Soče

Teško bi bilo reči što poneti sa sobom na jednu od najzahtevnijih reka za mušičarenje, gde ribe ne praštaju ni najmanju nepravilnost. Ali osnova bi bila štap klase 3 ili 4 za ono fino mušičarenje, usred dana, a za rano ujutro i za kasno naveče, kad izađu one najveće mame u lov, će vam biti klasa 7 sa tonućom WF špagom, možda malo premalo za bacanje teških strimera u najdublje virove? Sami odlučite, šta ćete poneti sa sobom. Obavezne su vam neoprenske ili goratex čizme. Ove poslednje sa dobrom toplotnom izolacijom, tu mislim na donje rublje. Temperatura Soče se vrlo retko diže iznad 15°C. Jutra i večeri mogu biti u alpskom svetu vrlo ledena, zato i neki flis neće biti na odmet.

Muhe

Teško bi za Soču naveo neke specijalne muhe no svakako ne dolazite bez strimera navezanih na jig udicama velike gramaže u svetlijim bojama, pa malih gamarusa, isto, svetlijih, možda čak i bele boje na udicama 16 i manje. Njih rado uzimaju lipani; Pa sve vrste Heptagenija, malih nimfi jednodnevki, kao što sam već rekao svetlijih boja, sa ili bez perle. Za prozirnu vodu su prikladne srebrne ili totalno crne perle na malim udicama i otežane koliko se da, pošto je Soča bujičava voda. Od suhih kreacija u ovo vreme male F Flay od g. Fratnika, pa Red Tag (crvenoguze ), pa koja kreacija Tularaša na manjim udicama i svakako realistične kreacije BWO na udicama 16 i manje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Predivna Soča!

Vladimir Mikec Miki

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*